Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 30, 2014 in Bibliotheek, Onderwijs, Politiek | 0 comments

Over Bibliotheek (Leeuwarden), bezuinigingen en lokale relevantie

Over Bibliotheek (Leeuwarden), bezuinigingen en lokale relevantie

Twee opeenvolgende nieuwsberichten op deze vrijdagochtend die, ondanks dat ze geografisch een wereld van elkaar verwijderd zijn, grote overlap met elkaar hebben: een ingezonden brief in de Leeuwarder Courant over bezuinigingen op de Bibliotheek Leeuwarden en een video over het belang van bibliotheken in New York. Lokale relevantie is het onderwerp dat ze delen.

De titel van de ingezonden brief laat niets aan onduidelijkheid over: Protesteer tegen sluiting bibliotheken (PDF). Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, signaleert ook de auteur:

En waarom blijft het luide protest tegen de sluiting van de filialen en het‘vleugellam’ maken van de Centrale Bibliotheek uit? Ik heb nog nergens drommen met spandoeken uitgedoste mensen kunnen ontwaren.

Wat tot nu toe is gebleken is dat vooral het publiek van de wijkvestiging Bilgaard op de bres springt. Dat is niet zo verwonderlijk, want deze vestiging staat veel meer dan de de hoofd- en andere wijkvestigingen, midden in de samenleving. Volgers van het meer progressieve bibliotheekbeleid weten het allang: bibliotheken moeten het hebben van dat wat er lokaal speelt. Het laatste wat je daarom zou moeten doen is het sluiten van je wijkvestigingen.

Ik ben er daarom van overtuigd dat het rumoer rond Bilgaard wel gaat toenemen. De Bilgaards van deze wereld zijn immers de plekken die het dichtst bij de doelgroepen staan waarvoor de bibliotheek zou moeten dienen. Én de plekken waar betrokken bibliotheekmedewerkers wijkbewoners helpen midden in de samenleving te staan en elke dag te kunnen leren. Zoals David Lankes het zo mooi zegt: bibliothecarissen zijn change agents. Ze begeleiden gebruikers van de bibliotheek hun weg te vinden in een veranderende wereld. En dat gaat dus niet alleen over cultuur en het uitlenen van populaire romans, tentoongesteld in een hippe retailomgeving. Het gaat, nu misschien meer dan ooit tevoren, over fundamentele veranderingen op het gebied van zorg, economie en technologie.

De gemeente Leeuwarden zou daarom initiatieven als de Volksuniversiteit moeten waarderen, evenals de Bibliotheek van 100 Talenten. De kracht van de uitvoering van dat soort programma’s is dat ze losstaan van fysieke locatie en 100% gaan om de inhoud. Beargumenteren dat de Volksuniversiteit geen bibliotheektaak zou zijn past perfect binnen het beeld van de bibliotheek als uitleenfabriek. Maar dat beeld, zo langzamerhand de nagel aan de bibliotheekdoodskist, moet écht naar het land der fabelen worden verwezen.

Waar de bibliotheek werkelijk over gaat vond ik schitterend verbeeld in de video over bibliotheekwerk in New Yorkse wijkvestigingen. De video gaat eigenlijk over iets heel eenvoudigs: de symbiose tussen bibliothecaris en gebruiker. Maker Jesse Hicks zegt:

“Before making this film, I understood libraries to be centers of information. But I quickly learned that they are cultural and educational centers as well. […] What blew and still blows my mind is that the library system has taken on this mission of cultural enrichment outside of its doors for those who can’t make it to the building.”

Prachtig en uitermate inspirerend. En wat mij betreft een must-see voor iedereen die nauw betrokken is bij bibliotheken (en het bezuinigen erop).

Libraries Now – A Day in the Life from Well Exposed on Vimeo.

Afbeelding: Flickr

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This