Pages Menu
Categories Menu
Onderscheidingen

Onderscheidingen

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Presidential Citation for Innovative International Library Projects van de American Library Association 2017

Uit het juryrapport:

De American Library Association (ALA) heeft het project FryskLab aangewezen als één van de drie winnaars van de ‘Presidential Citation for Innovative International Library Projects’. Deze prijs voor internationale bibliotheekinnovaties werd op 26 juni 2017 uitgereikt tijdens de jaarlijkse ALA conferentie in de Chicago Public Library.

De nominatie voor de prijs ontving FryskLab van Ellen Tise, voormalig voorzitter van de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) en nu directeur van de Universiteitsbibliotheek van Stellenbosch in Zuid-Afrika. Een commissie van de ALA erkent FryskLab met het verzilveren van de nominatie als innovatief, uniek en een inspiratiebron voor bibliotheken wereldwijd.

“Dat de grootste bibliotheekassociatie ter wereld ons deze onderscheiding toekent is een grote eer”, aldus projectleider Jeroen de Boer. “Het benoemen van het belang van makerspaces in bibliotheken door de ALA in 2014 was voor ons één van de meest belangrijke motivaties om met FryskLab van start te gaan.”

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.69″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” gallery_ids=”23398,23388,23389,23390,23391,23392,23394,23395,23396,23397,23393″ fullwidth=”on” orientation=”landscape” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” hover_icon=”%%3%%” background_layout=”light” border_style=”solid” auto=”off” /][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

BibliotheekInitiatiefPrijs 2014 (winnaar)

Uit het juryrapport:

“Sinds vijf jaar reikt het Victorine van Schaickfonds een prijs uit aan een persoon die een bijzonder initiatief heeft genomen om het informatievak te helpen vernieuwen. Dit vanuit het besef dat het niet alleen publicaties zijn die de ontwikkeling van ons vak helpen vernieuwen, maar ook vernieuwingen in of van de praktijk.
Het bestuur van het fonds, tevens de jury van de prijs, moest een keuze maken uit tien inzendingen. Eén daarvan sprong er echt uit. In de openbare bibliotheken speelt al lang een discussie over de richting waarin het instituut zich moet bewegen. De keuze voor de ene of andere richting hangt samen met de missie van het instituut.
[…]
De jury waardeert de aansluiting bij de Friese thema’s watertechnologie, duurzame energie en creatief vakmanschap met als langetermijndoel de versterking van het Friese midden- en kleinbedrijf. Daarnaast is hij onder de indruk van het educatieve programma dat erop is gericht het fablab-concept in andere bibliotheken in Nederland en daarbuiten onder te brengen, en de voortrekkersrol die Frysklab speelt in het structureren van kennisuitwisseling binnen de makersbeweging door middel van linked open data. Dat het lab niet alleen in een lokale behoefte voorziet, is gebleken uit de interesse uit vele andere landen én uit het aanboren van financiële middelen bij diverse fondsen.
Niet onvermeld mag blijven dat deze nieuwe rol van de bibliotheek niet bij iedereen op enthousiasme kan rekenen. Desondanks hebben initiatiefnemers en hun werkgever Bibliotheekservice Fryslân doorgezet en iets heel waardevols neergezet voor de provincie en het openbaar bibliotheekwerk. Daarom gaat de BibliotheekInitiatiefPrijs 2014 van het Victorine van Schaickfonds naar initiatiefnemer Jeroen de Boer en mede-initiatiefnemers Bertus Douwes en Aan Kootstra.”

IVI Award 2014 (nominatie)

Met het project FryskLab behaalden we de shortlist van drie genomineerden voor de IVI Award 2014.

IPON/Mediawijzer.net Award 2012 (nominatie)

Genomineerd met SocialMediaCaster voor de IPON/Mediawijzer.net Award 2012 dat de prijs uitreikt voor het meest innovatieve project mediawijsheid – leerlingen/docenten/opvoeders/organisaties. Onderwijsbreed.

SocialMediaCaster reikte tot de laatste drie en was het enige mediawijsheidgerelateerde project dat afkomstig was uit de bibliotheekwereld.

BibliotheekInitiatiefprijs 2011 (winnaar)

Het bestuur van het Victorine van Schaickfonds NVB looft met ingang van 2009 de BibliotheekInitiatiefPrijs uit ter grootte van € 1000 aan een persoon, een groep van personen of een organisatie die op eigen initiatief een vernieuwende activiteit heeft ontplooid waardoor het bibliotheekvak in beweging is gekomen.

Met het instellen van deze prijs beoogt het VvSF NVB creatieve impulsen in het bibliotheekvak te stimuleren, ook en juist wanneer het om een of enkele personen gaat die een idee of ingeving op eigen gelegenheid, al dan niet buiten werktijd, in de praktijk hebben gebracht. Het idee hierachter is dat het in het digitale tijdperk vaak op het eerste gezicht kleine innovaties kunnen zijn die op termijn grote gevolgen kunnen hebben. Digitale initiatieven behoren zeker tot de kanshebbers, maar ook niet-digitale stimulansen voor het bibliotheekwerk.

Uit het juryrapport:

“Jeroen de Boer, coördinator muziek van Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân, kreeg de BibliotheekInitiatiefPrijs uitgereikt voor zijn project SocialMediaCaster. Met dit project worden op innovatieve wijze RFID in combinatie met interessante interactiemodellen en media in een bibliotheeksetting toegepast. Een informatiezuil met touchscreen en ingebouwde RFID reader stelt de bezoeker in staat om op een eenvoudige en aantrekkelijke manier gerelateerde content te verzamelen, te bekijken en via verschillende sociale media weer te publiceren.”

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Pin It on Pinterest

Share This