Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 8, 2012 in Bibliotheek, Innovatie, Muziek, Open Standaarden, OpenBibliotheken, Privacy, Social Media, SocialMediaCaster, Technologie | 11 comments

Het was geweldig bij Bibliotheek Leeuwarden!

Het was geweldig bij Bibliotheek Leeuwarden!

In mijn geval was het vier maal is scheepsrecht. Zo vaak solliciteerde ik namelijk bij een bibliotheek voordat ik beet had. Na pogingen bij de Bibliotnetten Drenthe en Groningen en de bibliotheek Assen kreeg ik een telefoontje van m’n vader of ik onderstaande vacature ook had gezien. Het was de zomer van 2009 en ik was helemaal klaar met mijn toenmalige baan als beleidsmedewerker cultuur & sport bij een gemeente. Vooral in gesprekken met de bibliotheek aldaar (ik begeleidde vanuit de gemeente mede een nieuwbouwtraject, momenteel geresulteerd in een nominatie voor Beste Bibliotheek van het Jaar 2012) dacht ik vaak: “ik zou graag aan jullie kant van de tafel zitten“, vooral als het onderwerpen als mediawijsheid of innovatie betrof.

Ik keek dus al een tijdje om me heen en mijn eerste reactie op de vacaturetekst was: “die is van mij.” Bibliothéekwerk wilde ik graag, maar muzíekbibliotheekwerk was natuurlijk het walhalla. Na een oriënterend telefoongesprek, waarbij ik werd aangemoedigd vooral te solliciteren, schreef ik onderstaande brief, waarop ik (geluk!) werd uitgenodigd om te komen praten. De voorbereiding daarop deed ik tijdens de Dolomietenmarathon, waarbij ik ruimschoots de tijd had interne beleidsstukken, maar ook documenten als de Agenda voor de Toekomst tot me te nemen. Die laatste kende ik wel vanuit het beleidsmedewerkerschap, maar las hem nu toch met andere ogen.

Enfin, ik kreeg de baan (top!), diende m’n ontslag in bij de gemeente en ging op 1 september aan de slag in Leeuwarden. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik hier een geweldige tijd heb gehad. Ik kreeg de vrijheid om in te springen op zaken die ik van belang achtte voor de ontwikkeling van het bibliotheekwerk en besloot mede daarom ook, mogelijk dagelijks, te gaan bloggen. Alhoewel mijn functie coördinator muziekbibliotheek was begon mijn takenpakket echter veel breder te worden dan dat alleen. SocialMediaCaster, voortgekomen uit een projectgroep gaming, is daarvan een voorbeeld. Maar ook de Twitterboom, projecten met studenten van de Noordelijke Hogeschool, workshops online privacy of aanbevelingen inzake de inzet van social media vallen daarbinnen.

Wat de muziek betreft was er natuurlijk het dagelijkse reilen en zeilen, maar ook inzet voor de Vereniging van Muziekbibliotheken, de opzet van Muziekdingen en een recentelijk afgerond onderzoek naar de mogelijkheden van ontsluiting van publieke domein bladmuziek. En dan natuurlijk de, later we het maar werkgerelateerde vrije tijd noemen: waardevolle contacten op Twitter, onder andere uitmondend in Bierblio (Drinkebroeders met een missie) en natuurlijk OpenBibliotheken.

Dat mijn werkzaamheden vanwege een provinciale bezuiniging in Leeuwarden stoppen vind ik jammer, maar er komt een geweldig mooie uitdaging als Domeinspecialist Nieuwe Media bij Bibliotheekservice Fryslân voor in de plaats. Om mijn huidige directeur maar te parafraseren: ik hoop dat ik daar evenveel ruimte krijg om mezelf te ontplooien als hier, want dat voelde als een warm bad. Dank jullie wel, collega’s bij Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân!

11 Comments

 1. Jij bedankt Jeroen, we gaan je absoluut missen!!

  • Ik ben zeker niet helemaal weg hoor, want blijf onder andere betrokken bij sectoroverleg I&O en natuurlijk de Volksuniversiteit. We gaan nog genoeg leuke dingen doen 🙂

 2. In die 3 jaar is de SBMF een stuk swingender geworden dankzij jou! Het was leuk om met jou te werken, ik heb er veel van geleerd! Heel veel plezier en succes in je nieuwe baan.

  • Dank je wel Hinke, dat is erg leuk om te horen. Ik vond het samenwerken met jou ook superleuk!

 3. succes met je nieuwe job Jeroen!

  • Dank je wel Jan!

 4. Succes in je nieuwe baan, Jeroen! Dat er maar veel nieuwe en frisse ideeën uit Friesland mogen blijven komen!

  • Dank je wel Peter. Ik zal m’n best doen, samen met m’n nieuwe collega’s 🙂

 5. succes met je nieuwe job.

  Blijf je nog wel bloggen of stop je daar ook mee?

  • Dank je wel Jeroen. Ik blijf zeker bloggen!

   Groeten, Jeroen

   • Dat is goed om te horen 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dolomietenmarathon als trainingskamp bibliotheekcarrière | Rafelranden - [...] baan was ik niet echt happy, dus was ik al een tijdje actief op zoek naar iets anders. Een…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This