Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 13, 2010 in Bibliotheek | 0 comments

De bezieling van Theo de Rooij

De bezieling van Theo de Rooij

Theo de Rooij – Bezield
Royal Sportmanagement, 2009, 200 pagina’s
ISBN 978-90-813779-2-8

Rabo-teammanager Theo de Rooij zou door de kwestie zijn dienstverband bij de wielerploeg in rook zien opgaan. Het relaas hiervan komt in zijn boek vanzelfsprekend aan bod, maar speelt zeker niet de boventoon. De Rooij, die Bezield in 2008 schreef toen hij door een sleutelbeen- en heupbreuk aan huis gekluisterd was, lijkt elke dag een ander hoofdstuk geschreven te hebben, die daarna aan elkaar geplakt zijn wielerverhaal vertellen. Het boek komt daardoor van tijd tot tijd wat onsamenhangend over, maar ademt wel een onvoorwaardelijke liefde voor de sport. De teammanager komt af en toe wel erg prominent naar voren door in oneliners afgevuurde managementquotes, maar dat lijkt te horen bij De Rooij’s beroepsdeformatie. Elf jaar ploegleiders- en directeurschap bij Rabo, opgebouwd vanaf de basis, beheersten logischerwijs zijn leven. In zoverre zelfs dat een scheiding van zijn eerste echtgenote hiervan het gevolg was. De Rooij noemt het niet voor niets tropenjaren, de eerste periode waarbij hij de Rabo Wielerploeg, samen met Adri van Houwelingen, onder zijn hoede had:

We draaiden het volledige wedstrijdprogramma van ruim 220 dagen met zijn tweeën. Daarbij werden we soms geassisteerd door Joop Zoetemelk. De planning van wedstrijden en personeel nam ik voor mijn rekening. Ik legde contacten met buitenlandse renners. […] Of dat allemaal niet genoeg was verzorgden wij ook de logistiek en vliegtickets, noem het maar op. Ik was ongeveer 200 dagen en nachten van huis en mijn agenda werd bepaald door de wielerkalender.”

In 2004 werd De Rooij algemeen directeur van de Rabo Wielerploegen, een stokje dat hij overnam van Jan Raas. Hij zou hierdoor was minder geleefd worden door de wielerkalender, maar wel de algehele verantwoordelijkheid dragen.

Pages: 1 2 3

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This