Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 24, 2015 in Beste Bibliothecaris 2015, Bibliotheek, FabLab, Innovatie, Maken, Onderwijs | 2 comments

Een weekje op pad met maakbibliothecarissen #ili2015 #innovatieweek

Een weekje op pad met maakbibliothecarissen #ili2015 #innovatieweek

Ik weet niet hoe jullie week was, maar ik hoop nét zo geweldig als de mijne. Ik mocht namelijk optrekken met mijn internationale maakbibliotheekvrienden Åke Nygren, Louise Overgaard en Rasmus Vestergaard. Samen met dit prachtige Scandinavische drietal, waarmee ik sinds twee jaar samenwerk, verzorgden we allereerst een workshop en de zogenaamde X Track bij Internet Librarian International in Londen. Samen met Åke en Louise reisde ik vervolgens naar Den Haag om daar inhoudelijke bijdragen te geven aan de Innovatieweek van de Koninklijke Bibliotheek.

In de vrije- en avonduren praatten we veel over wat ons bindt. Kenmerken die we met elkaar delen zijn héél hard werken (ook vaak onbezoldigd), een heilig geloof in wat we doen, zélf projecten realiseren en een positieve kijk op de (toekomst) van de bibliotheek.

Op maandag 19 oktober verzorgden we een Internet Librarian pre-conference workshop met een prachtige groep internationale deelnemers: Maren Frøskeland (Deichmanske Bibliotek, Noorwegen), Raphaël Grolimund (Bibliothèque de l’EPFL, Switzerland), Hallvard Heimdal (Deichmanske Bibliotek, Noorwegen), YY HO (Hong Kong Public Libraries, Hong Kong), Anders Munck Jensen (Telemark County Library, Noorwegen), Kari Kozak (Lichtenberger Engineering Library University of Iowa, VS), Eleri Kyffin (University of Westminster, VK), Jørgen Strømme (Deichmanske Bibliotek, Noorwegen) en Fernando Vilariño (Computer Vision Center, Spanje).

Met hen werkten we de hele dag aan ideeën om de gebruiker van bibliotheeklabs in het middelpunt te plaatsen. Met een combinatie van Empathy Mapping en een breed arsenaal aan maakgereedschap werden tal van mooie concepten uitgewerkt. De tomaten die we door het congrescentrum zeulden gingen een geheel eigen leven leiden. Een heerlijke dag.

De volgende twee dagen vond het officiële congres plaats. Hierbij stonden we allen ook als programmaonderdeel gepland én verzorgen we één van de X Tracks, een informeel congresdeel waar in ons geval het publiek kon kennismaken met makertools. Vorig jaar deden we dit voor de eerste keer en blijkbaar smaakte het naar meer. Zoals altijd leidde dit tot verwondering en mooie gesprekken met veelal onbekenden.

Op woensdagmiddag vlogen Åke, Louise en ik naar Nederland om de volgende dag presentaties en workshops te geven bij de Koninklijke Bibliotheek. Ook hier was het weer een enerverende dag met heel veel positieve energie én hard werken. Ruim 50 deelnemers bogen zich, verspreid over drie workshops, over de relatie tussen bibliotheek en FabLab. In mijn workshop over verdieping van de relatie tussen bibliotheek en FabLab werkte ik overigens samen met Keimpe de Heer. Åke en Louise gingen in hun workshop dieper in op het aspect van playfulness van een biebmakerspace. In de derde workshop namen collega’s Edo Postma, Neeltje van Helvoort, Alinda Mastenbroek en Marleen Vermeer deelnemers aan de hand bij de eerste stappen van het opzetten van een lab.

Een week om dankbaar voor te zijn.

Hieronder een greep uit de vele foto’s, evenals mijn presentaties.

 

2 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maker Party Internet Librarian en Innovatieweek [video] | Rafelranden - […] in Londen (Internet Librarian) en Den Haag (Innovatieweek Koninklijke Bibliotheek). Afgelopen week wijdde ik er ook een blog aan. Ja,…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This