Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 30, 2022 in Gelezen | 0 comments

Gelezen: Rudy van Belkom – Alive and Clicking

Gelezen: Rudy van Belkom – Alive and Clicking

Binnen de programmalijn digitaal burgerschap definieerden we drie sporen: digitale vaardigheden, digitale weerbaarheid en participatief burgerschap. Dat laatste spoor is het meest abstract, wat je onder andere terugziet in het aantal interventies dat hiervoor voor gebruikers onder de noemer ‘Burgerwetenschap en democratie‘ beschikbaar is: in relatie tot de andere sporen is dat veruit het minst.

Stof tot nadenken, maar bovenal inspiratie voor dit onderdeel, biedt Rudy van Belkom met zijn boek Alive and Clicking. Het begrip digitaal burgerschap komt er als zodanig niet in voor, maar ik zou het gerust als stempel erop willen drukken. Hij brengt op uiterst leesbare wijze onderwerpen als desinformatie, democratie, burgerparticipatie én de potentieel grote positieve rol van jongeren (en misvattingen over hun kijk op digitalisering en hun rol in het democratische proces) bij elkaar.

Wat mij betreft daarom een absolute aanrader voor iedereen die zich bezighoudt met digitaal burgerschap en digitale geletterdheid. En ook een inhoudelijk mooie link met het project What the Future Wants waarvan we met Fers de Nederlandse partner waren. Dit project maakt ook onderdeel uit van de AI Parade die komend jaar langs Nederlandse bibliotheken trekt.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gelezen: Eva Rovers – Nu is het aan ons | Rafelranden - […] vertelde ik enkele collega’s enthousiast over ‘Alive and Clicking‘ van Rudy van Belkom en de relevantie van dat boek…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This