Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 30, 2022 in Gelezen | 0 comments

Gelezen: Eva Rovers – Nu is het aan ons

Gelezen: Eva Rovers – Nu is het aan ons

Onlangs vertelde ik enkele collega’s enthousiast over ‘Alive and Clicking‘ van Rudy van Belkom en de relevantie van dat boek voor het begrip participatief burgerschap. Bijna gelijktijdig reageerden Koen Vos (practor brede vorming bij ROC Friese Poort) en Joyce Kerstens (associate lector bij NHL Stenden Hogeschool), beide uit mijn directe netwerk, daarop met ‘Nu is het aan ons‘ van Eva Rovers, uitgegeven door De Correspondent.

Daardoor ontkwam ik er natuurlijk niet aan dit hoekje ook zelf aan te schaffen en het in één ruk uit te lezen. De publicaties vormen een prachtige tandem, waarbij Rovers aan de hand van klimaatuitdagingen de waarde van burgerberaden beschrijft. Ze legt ook de vinger op de zere plek door te beschrijven in hoeverre Nederland hierin mondiaal gezien achterloopt. De kracht van digitalisering bij deze vorm van (ook deliberatieve) democratie wordt door Van Belkom in zijn boek helder uiteengezet.

Beide auteurs signaleren het risico van desinformatie rondom dit soort explosieve thema’s, maar hoopvol is dat Rovers illustreert dat dit het hoofd kan worden geboden: gedurende het gehele proces zijn fact-checkers actief zijn om de deelnemers van juiste informatie te voorzien en deze is zo verpakt dat zij voor iedereen te begrijpen is.

In navolging van mijn waardering voor Van Belkom’s boek daarom nu ook die voor Rovers’ pamflet. En lees ze beide, want ze zijn over en weer een verrijking.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This