Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 26, 2020 in Zonder categorie | 0 comments

Drumlegende Sean Reinert is overleden

Drumlegende Sean Reinert is overleden

Gisteren hoorde ik dat drumlegende Sean Reinert (48) is overleden. Vreemd genoeg besef ik me nu pas dat hij maar twee jaar ouder is dan ikzelf. Gezien mijn bewondering voor zijn geweldige drumwerk, waarmee hij eigenstandig het progressieve metaldrummen (en daarmee eigenlijk ook het gehele genre) naar een eenzaam hoog niveau bracht, voelde het altijd alsof hij veel ouder was.

Zijn werk op ‘Human’ (1991) van Death is nog steeds een peiler voor deathmetalslagwerk, maar op het debuut van zijn eigen band Cynic, ‘Focus’ (1993) kwam de échte versmelting van metal en jazzrock pas tot stand. De losse jazzfeel die Reinert in zijn grooves wist te verwerken is uniek én doordacht. En ook prachtig om hem te zien spelen, zo soepel en gemakkelijk, maar zonder aan kracht en precisie hoeven in te boeten.

Ik heb ze destijds tweemaal zien optreden én ontmoet. Bij de eerste keer in Atak, Enschede (9 december 1993), waar ik via via in de kleedmaker terechtkwam, waren ze aangenaam verrast door een andere metalhead die óók gek was van Zappa, Steve Morse, Allan Holdsworth en het Mahavishnu Orchestra. “He’s into jazz!”, riep Reinert richting zijn medebandleden. Ze overwogen zelfs nog een Mahavishnu-medley te spelen, maar dat ging ze uiteindelijk toch iets te ver. Maar wat een ervaring was het om die gasten daar te zien en te horen spelen.

Ik koester nog steeds de bladmuzieknotatie die hij daar ter plaatse voor me uitschreef van hun nummer ‘Celestial Voyage’ en oefeningen van Gary Chaffee.

Afbeelding: Wikimedia

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This