Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 2, 2018 in Bibliotheek, Digitale geletterdheid | 0 comments

Met de (Friese) bibliotheken naar FabLearn en Maker Faire Eindhoven

Met de (Friese) bibliotheken naar FabLearn en Maker Faire Eindhoven

Wat een mooie dagen waren het, afgelopen vrijdag en zaterdag bij de FabLearn Onderwijsconferentie en Eindhoven Maker Faire 2018. Als consortiumpartner van Platform Maker Education was dit vanzelfsprekend een prachtige aanleiding om op meerdere manieren een bijdrage te leveren. Het Fries Bibliotheken Netwerk presenteerde zich gedurende alle drie dagen bijvoorbeeld met Frysklab, de Slimme Trapper, de MakerKar van Bibliotheken Noord Fryslân en het nieuwe programma Data Detox Kit.

Op vrijdag organiseerden we, als moderator van de landelijke Themagroep Werkplaats van Stichting SPN, voor de Nederlandse biebs onder andere de Expertsessie Bibliotheken. Daarbij werkte ik nauw samen met co-moderator Lonneke Jans (Cubiss) en Marianne Hermans (vanuit de KB betrokken bij het onderzoek). Met 15 bibliotheekmaakexperts discussieerden we over drie stellingen, gebaseerd op de resultaten van het onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek naar bibliotheekmaakplaatsen.

Resultaat van onze sessie? Bied ruimte voor expertiseontwikkeling en durf keuzes te maken. Zie een maakplaats niet als iets dat je erbij doet, Valkuil #1 van bibliotheken, maar durf financiering vrij te maken om te zorgen voor structurele inbedding. Alles is op video vastgelegd, inclusief verdiepende interviews. Binnenkort is er daarom een mooie reportage van te verwachten.

Op zaterdag reisden we met een touringcar gevuld met bibliothecarissen uit het Fries Bibliotheken Netwerk, Impact door Connectiepartner Ton Zijlstra (hij schreef ook een verslag van de dag) en enkele collega’s uit het onderwijs naar de Maker Faire. Dat was een ontzettend leuke dag waarbij veel inspiratie werd opgedaan. Ter gelegenheid van de Maker Faire werd onder andere een brochure gemaakt (PDF) van mooie voorbeelden van Friese bibliotheekmaakplaatsen. Prachtig om te zien hoe verschillende vormen van maakonderwijs zo langzamerhand plek in de Friese biebs hebben gekregen.

In de aanloop naar de Maker Faire organiseerden we in Friesland verschillende Maakchallenges. Zo waren we actief bij een aantal buurtfeesten in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 en verzorgden we het kick-offevenement van Dorp (Welcome to the Village). En afgelopen week werkten we met een docententeam van basisschool Op ‘e Trije uit Ferwert:

Bekijk hier een fotoreportage van FabLearn (Flickrpagina van Waag Society).

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This