Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 22, 2017 in Digitale geletterdheid, Mediawijsheid | 1 comment

Infographic: tien vormen van misleidend nieuws

Infographic: tien vormen van misleidend nieuws

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row _builder_version=”3.0.69″][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.69″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Ironisch genoeg kan je stellen dat het fenomeen van nepnieuws ook ergens goed voor is. Het vestigt namelijk hernieuwd de aandacht op het belang van mediawijsheid en in een wat breder kader ook digitale geletterdheid. Maar welke vormen van nepniews kan je eigenlijk onderscheiden en welke impact kunnen ze, al dan niet met elkaar gecombineerd, hebben?

De internationale non-profitotganisatie EAVI – de European Association for Viewers Interests – heeft in onderstaande infographic een opsomming van tien vormen van nepniews samengebracht. Omdat de organisatie als doelstelling heeft dat burgers ermee kunnen werken geeft zij op haar website per onderdeel ook een uitleg van hoe bijvoorbeeld het thema Pseudoscience ingezet wordt om gebruikers op bepaalde ideeën te brengen of om een bepaald (politiek of economisch) standpunt te ventileren.

Een zeer bruikbaar instrument wat mij betreft, natuurlijk ook voor bibliotheken. De verklaring Building a Stronger Information Society from the Bottom Up: IFLA Statement on Digital Literacy, die IFLA vandaag publiceerde bevestigt dat nog eens:

The IFLA Statement on Digital Literacy, published today, argues for digital literacy as both a driver of development and alternative to censorship. It calls for a broad definition, going from basic digital skills to coding and critical thinking, and emphasises the role of libraries in tailoring support to the needs of individuals. And it underlines that partnerships, with schools, economic actors and civil society, will help us deliver a successful, and sustainable, information society.

De infographic van EAVI:

[/et_pb_text][et_pb_image _builder_version=”3.0.69″ src=”http://jeroendeboer.net/wp-content/uploads/2017/08/beyond-fake-news_PDF_poster.png” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” use_overlay=”off” sticky=”on” align=”center” always_center_on_mobile=”on” border_style=”solid” force_fullwidth=”on” /][et_pb_text _builder_version=”3.0.69″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

 

Afbeelding: AV Dezign | www.avdezign.ca Flickr via Compfight cc

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This