Pages Menu
Categories Menu

Posted by on dec 12, 2014 in Bibliotheek, Digitale fabricage, FabLab, FryskLab, Innovatie, Maken, Mediawijsheid, Onderwijs | 0 comments

Connected Learning en FryskLab, Nationaal Bibliotheekcongres 2014

Connected Learning en FryskLab, Nationaal Bibliotheekcongres 2014

Dit voorjaar kwam ik via Twitter in contact met Åke Nygren, werkzaam bij de bibliotheek van Stockholm en betrokken bij Mozlib (voorheen Mozillarian). Er was gelijk een klik vanwege een gedeelde fascinatie voor de combinatie van bibliotheken en makerscultuur. Hij vroeg me daarom of ik niet een artikel voor Mozillarian wilde schrijven over FryskLab. Dat stuk vond vervolgens zijn weg naar Opensource.com en Boing Boing, een goede start dus.

In levende lijve ontmoetten we elkaar afgelopen oktober bij Internet Librarian. Daar verzorgden we samen met Rasmus Vestergaard een minieme Maker Party, genaamd X Track. Die Maker Parties zijn een concept waaraan Åke geweldig invulling geeft met zijn Maker Boxes: een reeks doosjes die gevuld zijn met toepassingen die passen bij de makerscultuur en waarmee geïnteresseerden aan de slag moeten. In de presentatie hieronder loopt hij ze stuk voor stuk langs. We gaan ze ook zeker in FryskLab een plekje geven. Datzelfde geldt voor Mozilla Webmaker, waarvoor en waarmee we in 2015 een mediawijsheidproject gaan opzetten: Mediawijzermakers!.

Tijdens het IFLA Congres deze zomer gaf hij een goed ontvangen presentatie: The Public Library as a Community Hub for Connected Learning (een Nederlandse vertaling door Johan Stapel verschijnt heel binnenkort). Hierin wordt FryskLab als een praktijkvoorbeeld opgevoerd, wat bij Adeline van den Berg (SIOB) leidde tot het idee ons bij het Nationaal Bibliotheekcongres samen een presentatie te laten verzorgen. Vanzelfsprekend gingen we daarop in. Åke maakte daarnaast ook deel uit van onze FryskLab-stand bij hetzelfde congres, woensdag jongstleden.

Ik spreek ook voor hem, maar we hebben een geweldige dag gehad. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat we gezamenlijk iets ondernemen. Wordt vervolgd!

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Minister Bussemaker complimenteert Friese bibliotheken met FryskLab | Rafelranden - […] Helaas waren we zelf niet in de zaal aanwezig, maar bemanden in de belendende ruimte onze FryskLab-stand. De plotsklaps…
  2. Dank je wel, Johan. | Rafelranden - […] In 2014 maakte wederom Johan en Adeline het mogelijk dat ik samen met Ake Nygren een presentatie kon geven…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This