Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 14, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Politiek | 0 comments

FryskLab genoemd in VVD-amendement Bibliotheekwet

FryskLab genoemd in VVD-amendement Bibliotheekwet

Afgelopen maandag kwam VVD-kamerlid Arno Rutte op bezoek in Leeuwarden om kennis te maken met FryskLab en het met ons te hebben over de Bibliotheekwet die morgen behandeld wordt. Via een tweet van Bart Janssen vernamen wij zojuist dat één en ander heeft geleid tot een amendement van Rutte’s hand. Daarin pleit hij voor een breder innovatiebegrip. Dat moet het voor bibliotheken mogelijk maken ook gemakkelijker buiten het culturele kader te vernieuwen.

De indiener wil innovatie niet bij voorbaat beperken tot het culturele domein. Hoewel er bibliotheken zijn (denk aan de OBA in Amsterdam) die hier succesvol mee zijn, zijn er ook geheel andere wegen waarmee de bibliotheek zijn meerwaarde kan bewijzen en innovatief kan zijn.
Een voorbeeld waar indiener aan denkt is bijvoorbeeld een technische ontmoetingsplaats zoals het frysklab in Friesland. Die innovatie sluit aan bij de grote en succesvolle trend in bibliotheken in de Verenigde Staten, waar zogeheten ‘makerspaces’ worden geïntroduceerd midden in de bibliotheek. Hier kunnen bezoekers zelf nieuwe dingen ontwerpen en maken, waarbij de bibliotheek het platform is om kennis te halen én te brengen. De wet moet geen beperkingen bevatten voor dit soort initiatieven maar ruim baan geven.

Afbeelding By Edwtie (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Amendement Arno Rutte Bibliotheekwet by Jeroen de Boer

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. FryskLab als voorbeeld van bibliotheekinnovatie in Kamerdebat Bibliotheekwet | Rafelranden - […] Ik zat gisteren in de trein tijdens het debat over de Bibliotheekwet. Via Twitter bereikte me echter al snel…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This