Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 17, 2014 in Bibliotheek, Boeken, Politiek, Uitgelicht | 2 comments

Hippe uitstraling van de bibliotheek? Lang leve de jonge boekenterugzetters

Hippe uitstraling van de bibliotheek? Lang leve de jonge boekenterugzetters

Personeel ‘jeugdig’ houden‘. En (geparafraseerd): ‘Jongeren aantrekken om boeken terug te zetten, want dat draagt bij aan je jonge imago‘. Als je niet beter zou weten zijn deze opmerkingen afkomstig van een radeloze wethouder die ook niet meer weet hoe die een bezuiniging op de bibliotheek moet verkopen. Niets is echter minder waar, want onderstaand citaat is afkomstig van VOB-directeur Ap de Vries:

‘Als bibliotheek-organisatie moet je nu echt een actief beleid hebben om je personeel “jeugdig” te houden. Scholing, training, coaching, tot en met het fysieke. Tegelijk zul je aantrekkelijk moeten blijven voor een jonge generatie op de arbeidsmarkt. Dit is een dilemma waar bibliotheekdirecteuren heel erg mee zitten. Ik hoorde trouwens een fantastisch verhaal van een bibliotheek ergens op de Veluwe. Die wilde verjongen en zag dat bij supermarkten ’s avonds bij de bevoorrading allemaal jongeren rondlopen. Die ontvangen er ook hun vrienden. Die bibliotheek dacht: dat wil ik ook. Boeken terug in de kasten zetten en dat soort zaken, daar is geen opleiding voor nodig. Dat is een fantastisch iets. De uitstraling van die bibliotheek is een stuk jonger geworden.’

Woorden schieten te kort, want waar te beginnen? Die term alleen al, ‘jeugdig’. Ik had vorige week voor het eerst in mijn werkzame leven een competentiegesprek. Eerdere werkgevers schermden er al mee te gaan komen, maar nooit kwam ik in de gelegenheid het eens over competenties te hebben. Nu wel en het was een heerlijk gesprek over de inhoud van het werk en de persoonlijke inbreng en verbeterpunten daarbij. Een kwalificatie als ‘jeugdig’ is in dat licht een term die bij mij slechts minachting oproept. Want wat, in vredesnaam, is ‘jeugdig’? Alle mannelijke bibliothecarissen met een broek met kruis ter hoogte van de knieën? Alle vrouwen in een kluitje samengeschoold Whatsappend de nieuwe mannelijke bezoeker de maat nemend?

Ik begrijp het natuurlijk wel hoor. Meneer De Vries bedoelt dat elke bibliotheekmedewerker in staat moet zijn mee te bewegen met veranderende wereldbeelden en tijdsgeesten. Moet weten wat de gebruikers van bibliotheken beweegt en hoe niet-gebruikers verleid kunnen worden toch eens een bibliotheek te bezoeken. Hoe er met een gezonde dosis cultureel ondernemerschap nieuwe diensten ontwikkeld én afgenomen kunnen worden. Kijk moet hebben op technologische ontwikkelingen en in te schatten welke aandacht behoeven.

Da’s wel duur allemaal natuurlijk (over de lange termijn denken we maar even niet na), dus dan de lokale hangjongeren maar een bijbaantje aanbieden. Snijdt het mes aan twee kanten. En over die grote roze olifant hebben we het dan maar even niet.

bron citaat: Bibliotheekblad 2014 nummer 3 – 6 mrt 2014

Afbeelding: .michael.newman. via Compfight cc

2 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bibliothecaresse Ann uit Little Britain | Rafelranden - […] Little Britain komt een aantal bibliotheeksketches voor. Die met bibliothecaresse Ann (sorry geen jonge boekterugzetster, of juist zó camp…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This