Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 5, 2013 in Bibliotheek, Innovatie, Open Data | 1 comment

FryskLab: toekenning SNS REAAL voor ontwikkeling educatief materiaal

FryskLab: toekenning SNS REAAL voor ontwikkeling educatief materiaal

De ontwikkelingen rondom FryskLab kan ik het best omschrijven als een rollercoaster ride. Het is zonder twijfel het meest enerverende project waarbij ik ooit betrokken ben geweest. Aan de ene kant levert het me slapeloze nachten op en rest me uit frustratie niets anders dan het als een kip zonder kop rondfietsen over het Friese platteland. Aan de andere kant word ik elke dag wakker met de gedachte welke ontwikkeling ons nu weer te wachten staat. Élke uitnodiging voor een presentatie, élke vraag van een school of we langs kunnen komen, élk evenement waaraan we mogen deelnemen is een bevestiging dat we met Bibliotheekservice Fryslân met iets bijzonders bezig zijn.

Nadat we zeer recentelijk het verheugende nieuws ontvingen dat Stichting Pica ons financieel in staat stelt om een FryskLab Kennisbank te ontwikkelen, was het vandaag SNS REAAL dat ons mailde met een fijn bericht. Onze aanvraag om specifiek lesaanbod voor jongeren te ontwikkelen is gehonoreerd! In dit lesprogramma zullen naast vastomlijnde modules ook challenges plaatsvinden waarin leerlingen samenwerken met ondernemers, ontwerpers en kunstenaars. Ze worden uitgedaagd om slimme oplossingen te vinden voor vraagstukken vanuit bedrijven en kennisinstellingen. Leerlingen worden, in de rol van jonge ondernemers, in staat gesteld om prototypes te ontwikkelen op basis van hun eigen ideeën en deze prototypes te presenteren in pitches aan opdrachtgevers.

Parallel aan deze challenges wordt een lesprogramma ontwikkeld dat qua inhoud is toegespitst op de thema’s watertechnologie en duurzame energie. In dit lesprogramma maken leerlingen kennis met het Fablab, de faciliteiten van Frysklab, digitale fabricagemethoden en prototypingtechnieken. Leerlingen leren in dit programma op een andere manier te kijken naar hoe de ‘dingen’ in de wereld gemaakt zijn en daarover kritische vragen te stellen en de systemen erachter beter begrijpen. Aan de hand van deze nieuwe maakprincipes ontwikkelen we een herwaardering voor de oude ambachten waarin vakmanschap en denken door te maken centrale uitgangspunten zijn.

Het lesprogramma sluit aan bij de kerndoelen onderbouw VO alsmede de profielen Natuur & Techniek en Natuur & Gezondheid in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Het aanbod wordt ontwikkeld om voor een aantal  provinciale uitdagingen een (deel)oplossing te bieden:

• het ontwikkelen en behouden van talent
• het doorontwikkelen en herontdekken van nieuwe ambachten
• het stimuleren en aanjagen van ondernemerschap en creativiteit
• het creëren van ontwikkelingskansen voor kinderen
• het terugdringen van armoede onder kinderen
• het terugdringen van de hoge diplomaloze uitstroom van jongeren uit het onderwijs
• een moeizaam functionerende banenmotor

Dit willen wij realiseren door de ontwikkeling van het voornoemde lesaanbod, waarbij wij scholieren laten kennismaken met digitale fabricage gekoppeld aan 21st Century Skills. Hierbij zullen we zoveel mogelijk gebruik maken van de ervaringen die opgedaan zijn met het programma Fabschool.

En zo gaan we stapje voor stapje vooruit. In de nieuwsbrief die we vandaag verstuurden lees je over een aantal van de recente stappen die we gezet hebben. Ik ben benieuwd wat we morgen bijvoorbeeld weer gaan beleven als we acte de présence geven bij het groot opgezette symposium Ruimte voor Bèta in Drachten. Of als collega Bertus en ik een Chef’s Table mogen leiden bij de conferentie DISH2013. Dat het leuk wordt staat echter vast.

 

1 Comment

  1. Ik ben zo trots! Goed bezig!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This