Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 1, 2013 in Bibliotheek, Innovatie, Open Data, Open Source, Uitgelicht | 1 comment

FryskLab Contactdag OCLC/ontwikkeling linked open data kennisbank

FryskLab Contactdag OCLC/ontwikkeling linked open data kennisbank

Gisteren had ik de eer over FryskLab te mogen vertellen bij de jaarlijkse Contactdag van OCLC. Dat was daarmee ook een mooi moment om de recente toekenning van Stichting Pica om een linked open data kennisbank voor FryskLab te ontwikkelen publiek te maken.

Beschikbare technologie wordt steeds beter geschikt om op kleine schaal individuele en/of geavanceerde problemen op te lossen. Het is daarom noodzakelijk om over kennis te beschikken hoe de technologie te hanteren en hoe die toe te passen in specifieke situaties. Kennis is hiermee een wezenlijk onderdeel van technologie en komt in vele vormen. Zo wordt kennis vastgelegd in handleidingen van apparaten, in de vorm van werkinstructies of middels advies van een medegebruiker, etc.

Uitwisseling van kennis is inherent aan een FabLab: het gebruiken van nieuwe technologie, het uitwerken van eigen ideeën, of het oplossen van problemen levert ervaring en inzicht op die gedeeld kan worden. Het is zaak de kennis die in een FabLab wordt gebruikt en ontwikkeld gestructureerd vast te leggen. Zo ontstaat een bron van relevante informatie die herbruikbaar is in elk FabLab en groeit door het gebruik in elk FabLab.

Een FabLab als ‘makerspace’ is onlosmakelijk verbonden aan een FabLab als ‘informationspace’: een ruimte waarin data een context krijgt.

FabLab zelf is een product van de technologische ontwikkelingen in de samenleving. Ontwikkelingen die in grote mate worden veroorzaakt door de mogelijkheden van informatie- en datauitwisseling via het internet. Het web is een bron van informatie, een medium om berichten uit te wisselen, of een plaats om samen te werken met anderen. In dat opzicht kan je spreken over het concept van gedistribueerde maaktechnologie, waarbij de kennis die is opgedaan in het maken in een FabLab zijn weg op het internet vindt, waarmee er weer bits in plaats van atoms worden verstuurd. In feite is daarmee de cirkel rond.

Samen met de opkomst van generieke en op kleine schaal toepasbare fabricagetechnologiën zoals 3D-printen of lasersnijden ontstaan mogelijkheden om lokaal te produceren met globale kennis. Het netwerk van FabLabs stelt dergelijke technologie beschikbaar en maakt het mogelijk om, met behulp van online beschikbare kennis en de beschikbaarheid van apparatuur, elk (briljant) idee realiseerbaar te maken. In een FabLab is informatie over de mogelijkheden van productie daarom van essentieel belang.

Binnen de context van FryskLab is het goed mogelijk om klein te beginnen en van daaruit aan doorontwikkeling te doen. Met deze pilot willen we in een beheersbare omgeving een belangrijke stap zetten in de ontwikkeling van een schaalbare kennisbank. De ontwikkeling van een FryskLabkennisbank dient daarom als een prototype dat herbruikbaar is in andere FabLabs.

In het project werken we samen met de Hogeschool Rotterdam (dr. Peter Troxler, lector De Revolutie van de Maakindustrie), Metamatter (Ronald Cornelisse), Rotslab en Stichting FabLab Benelux. Over hoe die samenwerking tot stand is gekomen wijd ik op een later moment nog uit, want dat is een verhaal op zich. En Edwin Mijnsbergen vond dat ik daarover en over andere aspecten van het project meer moest vertellen, dus dat ga ik doen.

1 Comment

 1. fabmoment
  -- moet er an sich mooi strak en handig uitzien (weinig afleiding, weinig whitespace, lekker visueel incl. 3D-viewers)
  -- zelfde voor een overzicht
  -- RDFa

  Fablab zoekmachine moet gestructureerde vragen aankunnen die over meerdere bronnen tegelijk gaan, sowieso incl. materiaaleigenschappen van DBpedia en de RDFa van de fabmoments wereldwijd. De volgende dingen zou ik met zo’n zoekmachine vragen over willen stellen

  Mensen
  machines (resolutie, max. afmetingen werkstuk, … )
  materialen
  software
  bestandstypen
  bestanden
  fablab
  technieken (bijv. slicing, origami, etc.)

Trackbacks/Pingbacks

 1. FryskLab: toekenning SNS REAAL voor ontwikkeling educatief materiaal | Rafelranden - […] we zeer recentelijk het verheugende nieuws ontvingen dat Stichting Pica ons financieel in staat stelt om een FryskLab Kennisbank…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This