Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 3, 2013 in Bibliotheek, Internet, Mediawijsheid, Netneutraliteit, Open Access, Politiek | 0 comments

Amerikaanse bibliotheekvakbroeders erkennen #Snowden als klokkenluider

Amerikaanse bibliotheekvakbroeders erkennen #Snowden als klokkenluider

De bibliotheek moet staan voor haar oerprincipes. Om de daad bij het woord te voegen heeft de American Library Association een motie aangenomen waarin zij Edward Snowden erkent als klokkenluider. De motietekst luidt:

that the American Library Association recognize Edward Snowden as a whistleblower who, in releasing information that documents government attacks on privacy, free speech, and freedom of association, has performed a valuable service in launching a national dialogue about transparency, domestic surveillance, and overclassification.

Wat een geweldig gebaar en een signaal dat bibliotheken, misschien zeker in tijden als deze, moeten staan voor informatievrijheid en bescherming van privacy. Nu zou het mooi zijn als de Nederlandse bibliotheekorganisaties zich eens achter een principevoorvechter van eigen bodem, neem iemand als Rop Gonggrijp, zouden scharen.

Dat mag zelfs met terugwerkende kracht, want elk signaal dat bibliotheken voor veel meer staan dan retail en bezoekersaantallen alleen is mooi meegenomen. Want laten we wel wezen: het thema Snowden gaat over de haarvaten van ons bestaan: onafhankelijk, drempelloos en maatschappelijk betrokken.

Afbeelding: Trojan_Llama via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This