Pages Menu
Categories Menu

11 Comments

 1. Helaas maar al te waar, niet alleen voor openbare bibliotheken, maar ook voor universiteitsbibliotheken.

  • Ik dacht juist dat universiteitsbibliotheken meer in eigen hand hadden, maar dat is dus een misvatting?

   • In eigen hand op zich wel. Maar de handen blijven in de zakken 😉

 2. Mooie aanzet Jeroen! Grappig dat je ook RijksStudio noemt. Die staat op de nominatie als onderwerp voor het volgende artikel voor Bibliotheekblad 🙂

 3. Goed advies Jeroen. In aanvulling daarop: nieuwe diensten van de digitale bibliotheek kunnen volgens mij niet geheel los worden gezien van de fysieke bibliotheek. Van groot belang is dat ondernemende professionals achter ‘de bibliotheek’ samen aan de slag gaan met het maken van een nieuw Businessmodel waarin waardeproposities voor bestaande en nieuwe leden worden ontwikkeld.

  • Dag Peter, dat ben ik volledig met je eens. SocialMediaCaster, waaraan ik zelf werk, kan bijvoorbeeld niet zonder de fysieke bibliotheek. Wat denk jij overigens: is centrale regie noodzakelijk, of kunnen deze ‘ondernemende professionals’ elkaar ook wel zelf vinden?

 4. Goed verhaal Jeroen. Wat ik me afvroeg: leeft commissie Digitale Bibliotheek nog? Is het niet beter als SIOB, evt. samen met BNL en SPN regie gaan nemen?

  • Hoi Johan, volgens mij wel hoor. Het maakt mij eigenlijk niet eens zoveel uit wie er regie neemt. Belangrijker vind ik dat de nood aan regie landt bij iedereen die daaraan een zwengel kan en/of wil geven.

 5. Maar wat willen ob’s voor een rol spelen in de digitale bibliotheek? Het probleem van de OB is niet dat ze geen eigen metadata bezitten, maar dat ze niet over eigen data beschikken. Wat moet je met eigen metadata van dingen die op duizenden plaatsen beschikbaar zijn ? Jammer genoeg geen bijdrage vanuit de OB wereld bij de Elag conferentie ’the inside-out library’ in Gent in mei.

  • Dag Peter,

   Ik ben het met je eens dat het ook belangrijk is eigen data te bezitten. Daaraan wordt ook wel gewerkt, onder andere met een project als digitale etalages van de Plusbibliotheken. Mijn focus op metadata was juist omdat er sprake is van (je merkt het terecht op) een redelijk uniform aanbod dat je juist op die manier kan verrijken. Wbt de Elag conferentie: ik heb het wel langs zien komen (onder andere via Lukas Koster), maar had juist de indruk dat dat een academische aangelegenheid was?

   • ELAG: niet academisch in uitgangspunt. Wel in de praktijk helaas.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This