Werken met #metadata? Konden we het maar!
Elke bibliothecaris weer aan het catalogiseren en titelbeschrijven? Na het bezoeken van de studiedag Baas over eigen metadata? kan je weinig anders dan tot die conclusie te komen. Bibliotheken beschikken namelijk niet over eigene metadata. De huidige situatie is dat wij de titelbeschrijvingen (en daarmee de metadata) inkopen bij NBD/Biblion en het willen hergebruiken van die gegevens kost geld. Daarbij wordt dus eigenlijk meermaals betaald voor één product, want de titelbeschrijving wordt geleverd mét het bijbehorende object (boek, cd, dvd). Alsof ze bij elkaar horen dus.
Ik was daarom best jaloers op collega’s uit de archief -en museumwereld die met hun zelfgeproduceerde metadata zinvolle projecten kunnen opzetten (of anderen daartoe middels hackatons uitdagen) of er zelf geld mee verdienen. Het pijnlijke vind ik het dan dat de metadata (waarvoor bibliotheken dus al afgerekend hebben) niet door ons gebruikt kan worden zoals we het zouden willen. Een zeer interessante toepassing is bijvoorbeeld één die vandaag prominent op de agenda stond: het vrijgeven van de metadata onder een Creative Commons Zero-licentie. Dit betekent dat vrijwillig afstand wordt gedaan van alle rechten op de metadata, zodat deze beschikbaar komt voor iedereen die iets met deze informatie wil en/of kan. En vanaf volgende week accepteert de Europese erfgoedportal Europeana alleen nog metadata die aan deze standaard voldoet.
Het Rijksmuseum liet zien dat het vrijgeven van hun metadata onder de CC0-licentie leidde tot de ontwikkeling van mooie apps, maar dat er geen sprake was van inkomstenderving (bijvoorbeeld doordat mensen niet meer naar het museum zouden komen omdat er immers ook digitaal aanbod is). Het durven vrijgeven van informatie levert dus wat op. Erg jammer dan OPENbare bibliotheken aan het uitzoeken van deze mogelijkheid niet eens toekomen vanwege afspraken met een commerciële tussenpartij.
Dat betekent onder andere dat openbare bibliotheken geen onderdeel kunnen uitmaken van het initiatief Open Cultuur Data, waarbij ontwikkelaars op basis van beschikbaar gestelde datasets apps ontwikkelen. Maar bij die leemte wil ik me niet neerleggen, waardoor ik vanmiddag onderstaande tweet de wereld instuurde. Wie doet mee?
https://twitter.com/jtdeboer/status/218303044696285184
Waarom zouden de bibliotheken niet kunnen crowdsourcen t.b.v. deze metadata en / of denk aan projecten door bibliotheekmedewerkers zelf zoals al@din ? In het verlengde hiervan ligt een oproep zoals : Rechtenvrije foto’s voor het onderwijs.Tijd voor een project ‘Lezers love metadata’ 😉
Crowdsourcen is wellicht een aardige manier om te kijken of zoiets werkt, maar dan krijg je dus eigenlijk een soort LibraryThing, of zie je dat anders? Al@din of Ibi: hmm, dat vind ik nu typisch veel te institutioneel opgezette projecten die denk ik veel goedkoper en slimmer in elkaar gezet hadden kunnen worden.
In de archiefwereld ken ik o.a. VeleHanden. Lees eens, ter inspiratie : ‘Waar ik blij van word…‘ voor zover je dat nog niet hebt gedaan. Ik besef wel dat het belang en de betrokkenheid van archiefbezoekers (vooralsnog) groter is dan dat van bibliotheekbezoekers. Echter ouders willen best voor hun kinderen metadateren vermoed ik. Het besef dat er iets moet gebeuren, het gevoel van een ‘need to change’ is wel noodzakelijk en / of je spreekt de liefde voor boeken en andere media aan.
Ik moet ook denken aan nieuws van gisteren. In Heeze-Leende richten inwoners een coöperatie (HSLnet) op om ook de buitengebieden van breedband te voorzien : Heeze-Leende gaat voor eigen glasvezel. Dat deed me weer denken aan : B4RN meets the EC VP.