Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 31, 2013 in Auteursrecht, Bibliotheek, Internet, Mediawijsheid, Muziek, Netneutraliteit | 0 comments

Actief op of over de grens? Torrents downloaden leg je uit

Actief op of over de grens? Torrents downloaden leg je uit

In het licht van de #BibliotheekHooligan vond ik onderstaande mailwisseling die ik van de week voerde wel illustratief voor de vraag:

Hoever ga je als informatieprofessional?

Kortgeleden sloot ik een driedelige workshop Muziek en Internet af. Naast een uitgebreide bespreking en uitleg van het streaming aanbod kwam daarbij ook het downloaden via torrentsites aan de orde. Zoals ik eerder al schreef ging deze uitleg uiteraard gepaard met een toelichting van de legale do’s en don’t’s (dus hoe schakel je het uploaden van een torrentclient bijvoorbeeld uit?) Dat het allemaal toch niet zo gemakkelijk is vernam ik afgelopen week toen één van de cursisten me mailde (ik had gezegd dat ze gerust contact mochten zoeken bij eventuele problemen):

Hallo Jeroen,

Vandaag geprobeerd om muziek te downloaden. Te lang geleden en dus niet gelukt.

Er staat me nog wel bij dat het woord “download” gekopieerd en geplakt moet worden in utorrent. Alleen zo ver kom ik niet eens meer.

Ook via je presentatie kom ik er niet meer uit.

Dus help ;)!!

Op welke site kan ik muziek uitzoeken om gratis te downloaden via utorrent?

Daarop stuurde ik het volgende antwoord:

Beste,

Je gaat bijvoorbeeld naar deze site:

http://kat.ph/music/

en zoekt daar naar een bestand dat je aanspreekt. In de schermafbeelding die ik meegestuurd heb zie je achter de naam van een resultaat een aantal icoontjes staan. Het icoontje met de pijl naar beneden geeft aan dat je daarmee het torrentbestandje kan downloaden. Dat doe je en vervolgens open je het in utorrent (je kan daarvoor bijv. de toetscombinatie control O gebruiken, of via Bestand -> Open. Nu wordt je waarschijnlijk gevraagd waar het bestand opgeslagen moet worden, dus geef daar een map op, bijvoorbeeld Downloads of Muziek) Op OK drukken en het downloaden kan beginnen!

Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kan!

Waarop beantwoord werd:

Hallo Jeroen,

Gelukt!!!! Ook het overzetten naar mp3 voor in de auto is gelukt. Super!!

Dat deze cursist tevreden is mag duidelijk zijn. Ook dat hier allerminst sprake is van het beeld van grootschalige piraterij dat onlosmakelijk aan torrents kleeft. Voor mij is het dan ook geen enkel probleem uit te leggen hoe een principe als bittorrent werkt, als daarbij óók het juridische aspect meegenomen wordt. Of niet?

Waar ligt de grens tussen respectering van het auteursrecht en de opdracht van informatieprofessionals?

Ik ben benieuwd naar jullie zienswijze!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This