Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 29, 2013 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Netneutraliteit, Open Access, Open Data, Politiek | 0 comments

De #BibliotheekHooligan verwijdert obstakels

De #BibliotheekHooligan verwijdert obstakels

Samen met een groep collega-informatieprofessionals mocht ik vandaag een eerste aanzet geven voor de invulling van het jaarlijkse congres van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI, voorheen NVB). Het thema waarvoor ik me sterk maakte was de grens van het toelaatbare in het bibliotheekwerk. Of, met andere woorden: hoe verhouden bijvoorbeeld auteursrecht en informatievrijheid zich tot elkaar? Ik zou graag zien dat er een discussie wordt gevoerd over bijvoorbeeld het spoorslags (want zo lijkt het wel) accepteren van:

  • DRM op ebooks;
  • internetfilters op het bibliotheeknetwerk;
  • het blokkeren van bittorent- of andere filesharingsites;

en daarbij zaken als netwerkbeheersing of verantwoordelijkheden richting uitgevers eens buiten beschouwing te laten. Vinden we dat we, kijkend naar bijvoorbeeld de drie genoemde punten, dat we ons werk wel goed kunnen uitvoeren? Een ethische vraag dus die ons dwingt om eens goed in de spiegel van het beroep te kijken.

Tijdens een discussie over mijn suggestie, die overigens op aardig wat bijval kon rekenen, opperde Johannes Lijnse de term bibliotheekhooligan. Nu heeft die benaming wel erg veel negatieve connotaties, maar zoekend op de term hooligan librarian in Google Image stuitte ik onder andere op onderstaand resultaat. En die ondertitel Removing An Obstruction is wel een heel aardig passende verrassing.

Na het bediscussiëren van andere suggesties kwam mijn voorgedragen onderwerp, naast thema’s als agile librarian (voorbordurend op de voordracht van Michelynn McKnight bij het afgelopen NVB Congres), if you can’t beat them join them (UB Utrecht verruilt haar discoverytool voor Google Scholar, maar is dat erg?) en trends (spreekt voor zich) naar voren als uitgangspunt voor een track tijdens het congres. En daarmee mag ik me de komende tijd bezig houden. Vind ik helemaal niet erg!

sh_humor_hooligan_1_e

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Actief op of over de grens? Torrents downloaden leg je uit #bibliotheekhooligan | Rafelranden - [...] het licht van de #BibliotheekHooligan vond ik onderstaande mailwisseling die ik van de week voerde wel illustratief voor de [...]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This