Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 20, 2012 in Bibliotheek, Mediawijsheid, Open Access, Politiek, Social Media, Technologie |

Internet Archive ontsluit 355.000 televisienieuwsitems

Internet Archive ontsluit 355.000 televisienieuwsitems

Het factchecken tijdens de recente Tweede Kamerverkiezingen was een zaak van nieuws- en krantenredacties. Tijdens de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt de burger echter in staat gesteld aan eigen waarheidsvinding te doen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het Internet Archive. Dat heeft namelijk een site online gebracht waarop 355.000 nieuwsuitzendingen ontsloten zijn: TV News. De content is afkomstig van CNN, NBC, ABC, Fox en talloze andere stations. Brewster Kahle, oprichter van het Internet Archive, in een interview in de New York Times:

The focus is to help the American voter to better be able to examine candidates and issues. If you want to know exactly what Mitt Romney said about health care in 2009, you’ll be able to find it.”

De onderwerpen van deze items, evenals de tijdspanne ervan, zijn doorzoekbaar, waarop vervolgens de selectie streaming te bekijken is. Momenteel is er materiaal ontsloten dat vanaf 2009 uitgezonden is. Het is echter de bedoeling steeds verder terug te gaan in de tijd. Het vinden van materiaal wordt sterk vereenvoudigd door de close-captioning techniek, waarbij volledige transcripties van uitzendingen beschikbaar zijn. Omdat deze toepassing pas sinds 2002 op grote schaal wordt toegepast is het nog een uitdaging hoe bij materiaal van voor die tijd het zoeken en vinden kan worden gerealiseerd. Kahle denk daarbij aan woordherkenningssoftware.

Daarnaast biedt het Internet Archive ook de mogelijkheid uitzendingen op dvd te lenen bij haar eigen bibliotheek in San Francisco. Naast het gehele item in verschillende formaten worden hiermee ook losse audiobestanden en de metadata meegeleverd. De prijs die hiervoor betaald moet worden vind ik hoog (50 dollar), maar het materiaal biedt wel mogelijkheid voor bewerking en satire. Of aldus Kahle:

Let a thousand Jon Stewarts bloom.”

Geweldig initiatief. Bekijk hieronder enkele screenshots van de site.

[nggallery id=6]

 

Pin It on Pinterest

Share This