Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jul 25, 2012 in Innovatie, Kunst & Cultuur, Politiek, Social Media, Technologie | 0 comments

CrowdCulture: mix van giften en overheidssubsidie

CrowdCulture: mix van giften en overheidssubsidie

Voorbeeld voor de bibliotheken? Vorige week toonde Ton Zylstra in zijn presentatie over de uitkomsten van een onderzoek naar de beoogde inzet van open data in Leeuwarden een aantal aansprekende voorbeeldproject. Vooral het Zweedse initiatief CrowdCulture bleef me daarvan bij. Het bijzondere van deze culturele crowdfundingwebsite is dat de financiering deels uit een hiervoor bestemde pot subsidiegeld komt. Met andere woorden: de stad Stockholm heeft een gedeelte van haar cultuurbudget gereserveerd voor initiatieven die kunnen rekenen op een publieke bijdrage. En hoe hoger de publieke giften, hoe hoger ook de subsidie.

Crowdculture is a financing method, a tool for realizing your dream project. The platform can be seen as an alternative to the usual application process. Here you can participate in other members projects, to support what you want to see realized, and get inspired.

Crowdculture works like a regular crowdfundingwebsite except for the fact that cultural workers also can seek financing from public funds through the system. The money pool is both private money (members) and public money (part of the cultural budget). It is the members’ voices that control where the public money goes. Once a member votes on a project, it corresponds with money from the public pot. The correspondance between public and private financing depends entirely on how strong membersupport cultural projects on the second side is.”

Bijdragen aan een project kan door lid te worden van Crowdculture (omgerekend zo’n € 6,00 per maand, voor een periode van drie maanden, waarbij dat geld naar keuze gedoneerd kan worden), of door een eenmalige bijdrage. Alleen ledenbijdrages komen overigens in aanmerking voor overheidscofinanciering. Om de zichtbaarheid van projecten en daarmee ook de kans op succes te vergroten is het mogelijk het systeem van CrowdCulture te integreren in andere crowdfundingplatforms. Zo is men onder andere de samenwerking aangegaan met het Zweedse filmfundinginitiatief Filmbasen.

Een erg mooi project al zeg ik het zelf en een goed voorbeeld van hoe om te gaan met (krimpende) overheidsbestedingen. Ik zou het best eens willen uitproberen voor innovatieprojecten binnen de bibliotheeksector: welke bibliotheken dragen bij aan de realisatie van een project en garanderen daarmee gelijk dat een product of dienst ook wordt afgenomen? Misschien iets voor Bibliotheek.nl om eens goed naar te kijken?

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This