Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 2, 2012 in Auteursrecht, Bibliotheek, Internet, Mediawijsheid, Netneutraliteit, Open Access, Politiek, Privacy, Social Media | 0 comments

OpenBibliotheken.nl: breng de A terug in bibliothecaris

OpenBibliotheken.nl: breng de A terug in bibliothecaris

Vandaag is OpenBibliotheken.nl officieel gelanceerd. De reden waarom we de site opgezet hebben is een eenvoudige: door verregaande wetsvoorstellen en handelsverdragen die de vrijheid van het internetverkeer inperken vrezen wij voor een gezonde dienstverlening die we als bibliotheken bieden richting onze gebruikers. Het mag met andere woorden niet zo zijn dat bibliothecarissen hun werk (vrij beschikbaar stellen van informatie aan burgers) niet goed kunnen uitvoeren en dat dus de burgers bedreigd worden in hun informatievoorziening.

Wij roepen iedere informatieprofessional in het publieke belang van open en vrije informatie daarom op

  • – zich beroepsmatig in te spannen voor de vrije uitwisseling van informatie in de ruimste zin van het woord (content);
  • – principes van open access, creative commons, open linked data en netneutraliteit in werk en vrije tijd zoveel mogelijk te bevorderen;
  • – gebruikers van hun diensten bij te staan in het zoeken naar en verkrijgen van informatie, daarbij waar mogelijk open vormen te gebruiken, en kennis daarover aan gebruikers over te dragen;
  • – op de hoogte te zijn van initiatieven van koepelorganisaties zoals de wereldbibliotheekfederatie IFLA en hieraan actief bij te dragen (zie http://www.ifla.org/en/copyright-tlib en http://www.ifla.org/en/node/5870);
  • – zo nodig georganiseerde acties te initiëren dan wel ondersteunen wanneer de vrijheid van informatievergaring, -verspreiding en meningsuiting in het geding zijn, en daarvoor gebruikers te mobiliseren.

Maak informatie zo vrij mogelijk, en maak bibliotheken zo open mogelijk!

OpenBibliotheken.nl is een initiatief van Edwin Mijnsbergen en mijzelf, daarbij geholpen door Arjen Nijboer (logo) en Jelle Akkerman (technische realisatie). En niet in de laatste plaats voelen wij ons moreel ondersteund door de handtekeningen onder de petitie Openbare bibliotheken en internetvrijheid.

piraat-logo keep calm

Afbeelding: Saint Huck via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This