Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mei 6, 2010 in Bibliotheek, Muziek, Social Media | 2 comments

Spotify in de bibliotheek? Spotify in de bibliotheek!

Spotify in de bibliotheek? Spotify in de bibliotheek!

Als het aan mij ligt is het een retorische vraag, Spotify in de bibliotheek? De dienst wordt 18 mei in Nederland gelanceerd, waarmee de internationale rechtenbarriere eindelijk opgeheven lijkt. Bibliotheken zouden hun aanbod van streaming muziek gigantisch kunnen uitbreiden wanneer zij een samenwerking met Spotify aangaan. Zij zouden wat mij betreft een overeenkomst moeten sluiten waarmee zij voor haar leden een premiumaccount beschikbaar heeft. Omdat een relatief klein deel van de Spotify-gebruikers heeft gekozen voor deze betaalde variant kan de bibliotheek zich hiermee onderscheiden. En aangezien bibliotheken zich de taak hebben toegeeigend burgers de weg te wijzen in het digitale oerwoud behoort een introductie tot streaming muziekdiensten daar ook toe. Voor Spotify betekent het dat zij haar luisteraarspotentieel eenvoudig kan uitbreiden.

Het streamingaanbod zou zowel voor thuis- als bibliotheekgebruik beschikbaar moeten zijn. Ik zou het laatste prefereren, al was het alleen maar omdat het bibliotheken dwingt na te denken over het inrichten van prettige luisterplekken, wat weer aansluit bij het beleefconcept.  De Spotify-catalogus zou, waar nodig, aangevuld moeten worden met de gedigitaliseerde collectie van de Centrale Discotheek Rotterdam, of in ieder geval met verwijzingen naar het te lenen exemplaar. Datzelfde geldt voor de collecties bij de afzonderlijke bibliotheken. Een klant die luistert naar een bepaald album krijgt, mits toepasselijk,  informatie over waar het betreffende album te downloaden cq te lenen is. Via de Aquabrowsers functioneert dit overigens al waar het de collecties van locale bibliotheken en de CDR betreft, bijvoorbeeld bij mijn bibliotheek.

In technisch opzicht lijkt er dus geen blokkade te liggen. Het enige wat er zou moeten gebeuren is dat de bibliotheken met Spotify om tafel gaan om afspraken te maken. Een inkopper als het aan mij ligt, maar misschien ben ik wel naief.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

2 Comments

  1. Hoi Jeroen,
    Om die premiumaccount landelijk af te kopen voor bibliotheekleden vind ik een goede suggestie. Ook integreren met Aquabrowser vind ik een goede. De vrije versie van Spotify is echter al zo aantrekkelijk dat ik me afvraag of die constructie met de bieb zou kunnen werken. Maar beslist het proberen waard. Wellicht een specifiek muziekabonnement creëren waarin je ook LastFM afkoopt? En dat korting geeft op concerten?
    grtz. Jan

Trackbacks/Pingbacks

  1. De bibliotheek vormt de context « Muziek & de bibliotheek - [...] of dat wel nodig is. Waarom namelijk niet omarmen wat er al is, bijvoorbeeld een muziekdienst als Spotify, en…
  2. Social media helpt de passie voor muziek te verspreiden « Muziek & de bibliotheek - [...] gebeurt. Dat neemt niet weg dat ik ook graag in Delft geweest was, omdat daar, ingegeven door mijn pleidooi,…
  3. Orange Was The Color Of Her Dress, of 23 dingen #15: muziek en sociale netwerken « Muziek & de bibliotheek - [...] aangehaald in de beschrijving van ‘dit ding’) Spotify voor alle bibliotheekgebruikers beschikbaar te stellen. Een koppeling met de eigen…
  4. De muziekbibliotheek van straks « Muziek & de bibliotheek - [...] ik in het nabije verleden iets geroepen en/of geschreven heb lijken namelijk op hun plek te vallen: Spotify in…
  5. Spotify in de bibliotheek? Spotify in de bibliotheek! (deel 2) at Muziek & de bibliotheek - [...] een jaar geleden pende ik de blogpost Spotify in de bibliotheek? Spotify in de bibliotheek!. Het leek me namelijk…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This