Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 25, 2015 in Beste Bibliothecaris 2015, Bibliotheek | 4 comments

Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise]

Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise]

Eerder dit jaar deed ik het pleidooi om ook voor de verkiezing van Beste Bibliothecaris een jury in het leven te roepen. Ik schreef toen:

“Wanneer ik voor mijzelf spreek wil ik de nominatie en dat wat mogelijk volgt niet van voorbijgaande aard laten zijn. Voor mij gaat de nominatie namelijk honderd procent over de inhoud van wat ik dagelijks doe. […] Ik wil er echter voor waken dat de nominatie Beste Bibliothecaris niet alleen gaat over het verleden. Wanneer ik de competitie mocht winnen wil ik de titel ook gebruiken om een aantal zaken in de toekomst nog steviger op de agenda te zetten. De toekomst van het vak is namelijk veel belangrijker dan wat we tot nu toe bereikt hebben.”

Ik ben blij dat men besloten heeft aan mijn wens gehoor te geven en dat de uitverkiezing bepaald wordt door publieksstemmen én een juryoordeel. Dat dat niet eerder gedaan is verbaast me eerlijk gezegd, maar de reden daarvoor weet ik niet. Áls er al alleen met publieksstemmen gewerkt zou worden, zou me dat logischer lijken voor de Beste Bibliotheek, maar daarvoor is de inzet van een jury al jarenlang gebruikelijk.

Wie er in de jury zitting heeft weet ik overigens niet, maar ik hoop dat het leden zijn die de moeite nemen zich te verdiepen in de kandidaten en een frisse deskundige kijk op het werk hebben. Uit betrouwbare bron vernam ik gisteren dat het daaraan ook ernstig kan schorten en ik hoop daarom dat men zich goed informeert.

Het feit dat er een jury is vind ik echter al grote winst, want met een stemmenstrijd alleen zou ik allerminst blij zijn geweest. Daarvoor zijn namelijk allerlei tactieken in te zetten die wat mij betreft ver staan van mijn wens de verkiezing over de inhoud en toekomst van ons werk te laten gaan. Op het moment van schrijven (en ook gisteren al) was de site van Bibliotheekblad offline en kon er in het geheel niet gestemd worden.

Karma is a bitch?

Afbeelding: Thomas Hawk via Compfight cc

4 Comments

  1. RT @jtdeboer: Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise]: Eerder dit… https://t…

  2. RT @jtdeboer: Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise]: Eerder dit… https://t…

  3. RT @jtdeboer: Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise]: Eerder dit… https://t…

  4. RT @jtdeboer: Omdat de Bibliothecaris de Bibliotheek maakt graag ook een vakjury voor #bestebibliothecaris [reprise] | Rafelranden https://…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This