Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 12, 2013 in Bibliotheek, Innovatie, Open Source, Politiek | 0 comments

FryskLab leverde een bijdrage aan innoveren voor het goede doel #si13

FryskLab leverde een bijdrage aan innoveren voor het goede doel #si13

Vandaag vond in Leeuwarden het initiatief Serious Innovation plaats. Hierbij bood een groep creatieven hun denk- en doekracht aan om voor maatschappelijke instellingen en bedrijven vraagstukken op te lossen. De financiële bijdrage die laatstgenoemde groep deed wordt 100% gedoneerd aan Serious Request, dat dit jaar in Leeuwarden neerstrijkt.

Hoeveel er opgehaald werd vandaag vraagt u? € 15.035 euro!!

Bibliotheekservice Fryslân was met FryskLab één van de facilitators van de dag, wat inhield dat wij met de bus een omgeving beschikbaar stelden waarin vraagstukken werden behandeld. Mede dankzij de hulp van Keimpe de Heer boden wij hierin twee open design sessies aan, waarbij ook een aantal externe creatievelingen, afkomstig uit het hele land, aansloot. Tezamen behandelden we twee cases: ’s ochtends één van Zorggroep Alliade, ’s middags één van het Rode Kruis. Hierbij gebruikten we de methodes van empathy mapping en het business model canvas om de situaties helder te krijgen en oplossingen aan te dragen. Waar nodig konden we dankzij Tobias Strating snel prototypes printen.

Alliade’s vraagstuk betrof de wens om zwaar meervoudig gehandicapte cliënten meer te laten bewegen. Een grote uitdaging omdat deze groep mensen eenvoudigweg vaak niet in staat is hier zelf geestelijk en/of fysiek toe te komen. Het Rode Kruis kwam met het probleem van het ontbreken van urinoirs in rampgebieden. Hoe is dat op een goedkope en snelle manier op te lossen?

Uit beide sessies kwamen volgens de opdrachtgevers bruikbare ideeën en voorstellen, maar wellicht nog belangrijker werden er contacten opgedaan die in een later stadium tot een verdiepende relatie of samenwerking kunnen leiden. Zo sprak het op een andere manier toepassen van een smartphone in de zorgsituatie erg tot de verbeelding, evenals de nieuwe, positieve, invulling van een panic button. Voor het Rode Kruis kwam onder meer de Plassaplu als een mogelijke oplossing naar voren, zelfs reeds als prototype. Alle hebben echter nog een (flinke) verdiepsingsslag nodig.

Wat het voor ons persoonlijk opleverde? Met FryskLab willen we een plek faciliteren waar creativiteit, samenwerken, ondernemerschap en technologie samenkomen en die maatschappelijk relevant is. Dat gebeurde vandaag ten volste, wat fantastisch is en naar heel veel meer smaakt. Aan een eventueel vervolg van het evenement doen we daarom graag me en, het mag gezegd: hulde aan de initiatiefnemers, zowel voor het idee als voor de puike organisatie van de dag. Ik bedoel: een speciale host en hostess voor de bus..Wauw!

[nggallery id=51]

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. FryskLab: vijf dagen in hashtags #si2013 #ili2013 #mw058 | Rafelranden - […] en Onderwijs (Leeuwarden) en Internet Librarian (Londen). Over Serious Innovation schreef ik al een kort relaas. Wat ik toen…
  2. Prototypen met FryskLab bij Innovation Challenge Brabantse Netwerkbibliotheek | Rafelranden - […] (Aan Kootstra, Bertus Douwes en ikzelf) samen met Keimpe de Heer en eigenlijk geheel analoog aan onze bijdrage aan…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This