Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 30, 2017 in Muziek | 1 comment

Het muzikale vastgoed van Pierre Henry dient beschermd te worden

Het muzikale vastgoed van Pierre Henry dient beschermd te worden

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.71″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Componist Pierre Henry overleed op 5 juli dit jaar. Zijn leven stond vooral in het teken van musique concrète. Bij deze vorm van elektronische muziek vormen opnames van bestaande geluiden (bewerkt én onbewerkt) de klankbron waarmee de componist werkt. Samen met Pierre Schaeffer wordt Henry als pionier in het genre beschouwd. Hun bijzondere werk kwam ook geregeld voorbij in ons radioprogramma Edge. Het werk Symphonie Pour Un Homme Seul componeerde hij in 1950 en werkte daarbij samen met Schaeffer.

Maar de aanleiding om nu iets te schrijven over Henry is de volgende: het huis waarin hij woonde fungeerde ook als studio en concertzaal en was de bron van veel van de geluiden die hij opnam en waarmee hij componeerde. Een huis als instrument dus. Het voortbestaan ervan loopt echter gevaar. Daarom is een petitie gestart om het Franse ministerie van Cultuur aan te sporen het huis te beschermen.

Ik ondertekende hem met alle liefde. Jullie ook?

[/et_pb_text][et_pb_cta _builder_version=”3.0.71″ title=”Red het huis van Pierre Henry” button_text=”Ga naar de petitie” button_url=”https://secure.avaaz.org/fr/petition/Ministre_de_la_Culture_Francaise_Francoise_Nyssen_Anne_Hidalgo_Maire_Paris_Sauver_la_maison_de_Pierre_Henry/” url_new_window=”on” use_background_color=”on” background_image=”http://jeroendeboer.net/wp-content/uploads/2017/08/Pierre_Henry.jpg” parallax=”on” background_layout=”dark” border_style=”solid” custom_button=”on” button_letter_spacing=”0″ button_icon_placement=”right” button_letter_spacing_hover=”0″ body_text_color=”#f9f9f9″ button_text_color=”#f9f9f9″ button_bg_color=”#8300e9″ button_border_color=”#8300e9″ /][et_pb_text _builder_version=”3.0.71″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

 

Geïnteresseerd naar het werk van Pierre Henry? Dan is de documentaire The Art of Sounds een mooi startpunt:

Afbeelding: By jean-christophe windland – Own work, CC BY 3.0

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

1 Comment

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This