Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 18, 2016 in Bibliotheek, Uitgelicht | 5 comments

En het aanbod van #dbos voor de VMBO-leerling van de 21e eeuw is…

En het aanbod van #dbos voor de VMBO-leerling van de 21e eeuw is…

Het is binnen bibliotheekkringen een gegeven dat het voortgezet onderwijs en het MBO een doelgroep zijn die moeilijk bereikt wordt. Wanneer er dan een congres georganiseerd wordt dat draait om de Vmbo-leerling van de 21ste eeuw is dat prachtige uitdaging om als bibliotheek zichtbaar te zijn, niet?

Op de congressite is het volgende te lezen over de aanleiding en doelstelling van het evenement:

“Vakkennis, innovatieve vaardigheden, sociale vaardigheden en strategisch/organisatorische vaardigheden zijn belangrijke competenties voor mensen op de arbeidsmarkt. Vakkennis blijft van belang, maar moet worden aangevuld met andere belangrijke vaardigheden.”
[…]
“Samenwerken, problemen oplossen, zelfstandigheid en digitale vaardigheden zullen zeker van belang zijn. Tegelijkertijd zijn we aan het sleutelen aan de flexibilisering van het onderwijs. Meer differentiëren en meer gebruik van ICT-toepassingen voor maatwerk. Misschien zijn levenslange loopbaanoriëntatie en aanpassingsvermogen wel enkele van de belangrijkste vaardigheden.”
[…]
“Hoe dagen we kinderen uit tot meer ondernemend, kritisch denken en creatief gedrag? Dit vragen werkgevers namelijk van hun werknemers. Hoe bereiden wij onze leerlingen daar nu op voor?”

Nou, wat dacht u van het aanbod van De Bibliotheek op School? Ik wil hier allerminst hardwerkende collega’s afvallen en niet een heel epistel wijden aan wat er volgens mij niet klopt aan het uitgedragen beeld, maar ik vraag me toch echt af of er wel goed is nagedacht over de visie die we hier met z’n allen uitdragen.

Afbeelding: msubillingslibrarian via Compfight cc

5 Comments

  1. RT @jtdeboer: En het aanbod van #dbos voor de VMBO-leerling van de 21e eeuw is…: Het is binnen bibliotheekkringen een gegeven dat… https://…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This