Pages Menu
Categories Menu

Posted by on okt 5, 2015 in Auteursrecht, Bibliotheek, Innovatie, Internet | 4 comments

Het nieuwe boegbeeld van Library of Congress wordt het boegbeeld van progressief bibliotheekwerk

Het nieuwe boegbeeld van Library of Congress wordt het boegbeeld van progressief bibliotheekwerk

Dit najaar wordt door Barack Obama de nieuwe Librarian of Congress benoemd. Deze positie voor onbepaalde tijd (de huidige positie werd drie decennia ingenomen door James H. Billington) moet leiden tot een inhaalslag voor de Amerikaanse bibliotheek in het digitale domein. Aldus Nancy Scola in een artikel voor Politico:

“And tech advocates have even greater ambitions for the next Librarian of Congress, beyond the much-needed systems upgrade. They want Billington’s successor to be an evangelist for what they call the values of the Internet: defending the public’s right to get its hands on information online and tinker with everything from music to computer code, without worrying about facing huge fines or arrest.”

De toenemende kritiek was namelijk dat het Library of Congress (LoC) in het recente verleden steken heeft laten vallen waar het de online- en digitale manifestatie van de bibliotheek betreft. Aan ambitie overigens geen gebrek: reeds in 2010 werd bekendgemaakt dat het LoC Twitter zou gaan archiveren. Dat ambitieuze project moet echter nog steeds tot stand komen. In dat opzicht is het positief dat bijvoorbeeld namen als Brewster Kahle (Internet Archive) en John Palfrey (Digital Public Library of America) de ronde doen.

Het nieuwe boegbeeld van het LoC, mocht dat iemand met de statuur van bijvoorbeeld Kahle zijn, fungeert als boegbeeld voor de progressieve bibliotheek in algemene zin. In Slate schrijft Dan Gillmor:

“His successor should be someone who combines scholarly, technical, and administrative skills with a compelling vision of how the library—and all libraries—can serve their publics in the digital age.”

Een benijdenswaardige positie dus, maar ook één met potentiële valkuilen. Auteursrecht is daarvan wellicht de grootste. De U.S. Copyright Office is onderdeel van het LoC, maar wordt door velen gezien als voornamelijk een pleitbezorger van de belangen van de Amerikaanse muziek- en filmindustrie. Om hierin weer wat balans met het publieke domein aan te brengen zal een lastige taak zijn. Des te meer een reden om een Librarian of Congress te verkiezen die als een stevig pleitbezorger van die publieke taak te boek staat.

Afbeelding: BamaLawDog via Compfight cc

4 Comments

  1. RT @jtdeboer: Het nieuwe boegbeeld van Library of Congress wordt het boegbeeld van progressief bibliotheekwerk: Dit najaar wordt… http://t.…

  2. RT @jtdeboer: Het nieuwe boegbeeld van Library of Congress wordt het boegbeeld van progressief bibliotheekwerk | Rafelranden http://t.co/C7…

  3. RT @jtdeboer: Het nieuwe boegbeeld van Library of Congress wordt het boegbeeld van progressief bibliotheekwerk | Rafelranden http://t.co/C7…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This