Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 29, 2015 in Bibliotheek, FryskLab | 1 comment

Artikel nieuwsbrief OCLC: Mobile FabLabs and Makerspaces – journey to EMEARC

Artikel nieuwsbrief OCLC: Mobile FabLabs and Makerspaces – journey to EMEARC

Naar aanleiding van de succesvolle MakerTour kreeg ik het verzoek om een bijdrage te leveren aan de internationale nieuwsbrief van OCLC. Hieronder daarvan de Nederlandstalige versie, evenals een interview dat we gaven kort nadat we in Florence arriveerden.

 

FryskLab MakerTour2015

In december 2014 gebeurde er iets bijzonders. Een aantal partners op het terrein van leesbevordering voor mensen met een visuele beperking sloeg tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in Amsterdam de handen ineen. Dit had als resultaat dat een maand later het mobiele FabLab van Bibliotheekservice Fryslân, FryskLab, een 16 dagen durende rondreis door Europa maakte.

Tijdens deze roadtrip, MakerTour2015, die voerde naar de OCLC EMEARC Meeting in Florence en terug, werden in acht landen twaalf (bibliotheek)FabLabs aangedaan. In deze FabLabs werden ter plaatse sessies georganiseerd waarbij werd gezocht naar oplossingen voor de doelgroep van mensen met een visuele leesbeperking. Tegelijkertijd werd er gewerkt aan een prototype ‘uit eigen stal’: een luisterposter, aangestuurd met een Arduino computer. En tot slot probeerden we het gedachtengoed van het samengaan van Bibliotheek en de maakfilosofie over te brengen, een zeer interessante ontwikkelingen die inmiddels wereldwijd gestalte begint te krijgen.

In februari de Alpen oversteken is natuurlijk geen sinecure. Het weer zat echter grotendeels mee, afgezien van de rit van Verona naar Pistoia. Deze op papier kortste overtocht kostte door hevige sneeuwval ruim dubbel zoveel tijd. Daardoor besloten we Pistoia links te laten liggen en in één ruk door te rijden naar Pisa. Dit overigens tot grote teleurstelling van de mensen van You Lab Pistoia, de schoolkinderen die zij hadden uitgenodigd en natuurlijk onszelf.

2015.02.10_OCLC_0008

Wat alles echter meer dan goed maakte was de ontzettend grote energie en vitaliteit die we ontmoetten in alle labs en bibliotheken die we bezochten. Daarnaast waren bezoekers van onze bus tijdens de publieke sessies in bijvoorbeeld Cascina en Milaan, maar zeker ook Florence, ronduit positief. Eén van de absolute hoogtepunten was dan ook de oproep tijdens de plenaire sessie in Florence om een groepsfoto voor onze bus te maken. Echt geweldig!

Bij thuiskomst in Nederland ondertekenden de samenwerkingspartners (Bibliotheekservice Fryslân, Koninklijke Bibliotheek, Dedicon, Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden en Stichting Aangepast Lezen) een intentieverklaring om het project een vervolg te geven. De titel hiervan is De Bibliotheek maakt het onzichtbare tastbaar. De kern van het project betreft het vinden van oplossingen voor mensen met een visuele leesbeperking binnen de energieke wereld van makers en FabLabs. We hopen straks te kunnen zeggen dat de MakerTour2015 hiervoor de succesvolle kick-off is geweest.

Bekijk de preview docu MakerTour2015.

1 Comment

  1. RT @jtdeboer: Artikel nieuwsbrief OCLC: Mobile FabLabs and Makerspaces – journey to EMEARC: Naar aanleiding van de succesvolle… http://t.co…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This