Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 10, 2015 in Auteursrecht, Internet, Mediawijsheid, Muziek | 0 comments

Vervolg: Youtube doet moeilijk over fragment klassieke TED Talk Lawrence Lessig

Vervolg: Youtube doet moeilijk over fragment klassieke TED Talk Lawrence Lessig

 

[zie update onderaan deze post]

Een kleine maand geleden blogde ik over een gestart geschil inzake een geüploade Youtubevideo: Youtube doet moeilijk over fragment klassieke TED Talk Lawrence Lessig. Twee dagen geleden werd ik gemaild met de boodschap dat het geschil is opgeheven (zie afbeelding hieronder). Hartstikke mooi en volledig terecht natuurlijk, zij het dat er helemaal niets veranderd is. De claimdetails zegen namelijk het volgende:

Het geschil is niet goedgekeurd.

De eiser heeft zijn claim nog eens bekeken en heeft beslist dat deze terecht was.

Je kunt tegen deze beslissing in beroep gaan, maar als de eiser je geen gelijk geeft, kan dit leiden tot een waarschuwing op je account.

Wat een volstrekte onzin is dit zeg. Ik uploadde een video over de kracht van remixing, verteld door de grondlegger van Creative Commons, Lawrence Lessig. Ik deed dit om het te gebruiken in een aantal sessies waarin ik mensen uit het onderwijs en bibliotheken vertelde over digitale geletterdheid, onder andere bij het Nationaal Mediawijsheid Congres. Wat is in vredesnaam het probleem? Youtube maakt nota bene gebruik van Creative Commons om als auteursrechtelijke optie aan materiaal mee te kunnen geven.

Ik wil het dus heel graag nog een keer betwisten, omdat ik er 100% van overtuigd ben niet aan auteursrechtschending te doen. Dit zou in de Verenigde Staten zonder enige twijfel onder het principe van fair use vallen. Youtube waarschuwt me echter:

Als je een claim betwist zonder geldige reden, kan de rechthebbende van de content je video laten verwijderen. In dat geval krijgt je account een waarschuwing wegens auteursrechtschending.

Misschien maak ik van een mug een olifant, maar ik word hier echt heel erg geïrriteerd van. Wie bepaalt nu wat “zonder geldige reden” inhoudt? Misschien moet ik dit eerst maar eens voorleggen aan mensen met wat meer juridische kennis of een tweetje aan Lessig zelf richten.

screenshot73

En ook de volstrekt onschuldige video nog maar even:

 

[update 11/04/15]
De TED-site meldt het volgende:

Can I re-edit and remix TED Talks?

No. Our Creative Commons BY-NC-ND license clearly states that “derivative works” of any kind (edits, cuts, re-mixes, mashups, etc.) are not allowed without explicit permission from TED and the speaker.

Volgens de letter van de wet had ik dus geen fragment uit de video mogen knippen en opnieuw beschikbaar maken. De volledige TED Talk staat echter ook op Youtube. Ik ben daarom vooral benieuwd of deze ook niet beschikbaar is voor mensen uit Duitsland (de beperking die geldt voor mijn video). Ik laat het er nu maar bij, want ik kan mijn versie vooralsnog gewoon laten staan. En in de presentaties over mediawijsheid en auteursrecht is dit nu een mooie case study uit eigen stal geworden.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This