Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 23, 2015 in Muziek, Social Media | 0 comments

Selecteert Facebook’s suggestiemachine ook op huidskleur?

Selecteert Facebook’s suggestiemachine ook op huidskleur?

Dat was in de vroege middag even een rare gewaarwording. Edwin postte op Twitter dat hij deze maandag zin had in de muziek van Mother’s Finest. Ik reageerde dat ik op dat moment naar Bad Brains luisterde, ook omdat ik wel wist dat Edwin hen goed kan pruimen. Tevens maakte ik melding op Facebook van mijn Arbeidsvitaminen, want zo gaan die dingen nu eenmaal. Daarna gebeurde echter iets raars. Of toch niet?

Op Facebook kreeg ik namelijk vrijwel gelijk melding van muziekvriend Remco. Nu is dat ook niet vreemd (hij reageert namelijk altijd razendsnel op muziekpostst), maar wel zijn opvallende opmerking hieronder: hij berichtte namelijk een advertentie te zien waarin een nieuw album van Mother’s Finest werd aangeprezen:

Natuurlijk was ik geïnteresseerd die advertentie te zien, dus wist hij nog een screenshot te maken:

screenshot68

De moraal van dit verhaal? Het kan natuurlijk allemaal toeval zijn, maar raar is dat wel. Muzikaal zijn er weinig directe overeenkomsten tussen beide bands (vind ik dan) en Mother’s Finest is nooit in een Facebookconversatie tussen Remco en mij ter sprake gekomen. Hier had wat betreft dus een heel arsenaal aan andere en veel relevantere suggesties kunnen staan.

Of zou het zo plat zijn dat Facebook beide bands matcht op het gegeven dat ze (deels) uit zwarte muzikanten bestaan (die ook wel een beetje distortion uit hun gitaar durven te halen)? Ik hou het maar op het laatste, niet in het minst omdat Remco van het weekend ook iets over de Zwarte Lijst van Radio6 postte. Facebook selecteert dus deels op huidskleur constateer ik dan maar.

Zorgelijk? Eigenlijk best een beetje. Of niet?

 

Afbeelding: By Malco23 (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This