Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 15, 2014 in Bibliotheek, FabLab, Innovatie, Onderwijs, Open Access, Open Source | 0 comments

De nieuwe makers ook in Nederland! #tegenlicht

De nieuwe makers ook in Nederland! #tegenlicht

Gisteravond kwam ik er niet aan toe, maar vanochtend vond ik wel de tijd de Tegenlichtuitzending De nieuwe makers te bekijken. Als je al een tijdje een sterke fascinatie voor het fenomeen digitale fabricage hebt en zelf ook binnen dat veld actief bent was het een uitzending met veel usual suspects en bekende standpunten. Daar is helemaal niets mis mee, want het zijn mensen en ideeën die het verdienen gehoord te worden. In dat opzicht vond ik het ’t meest verfrissend een relatieve buitenstaander als Jeremy Rifkin te horen reflecteren op de voorziene consequenties die digitale fabricage op ons economische systeem gaat hebben.

Wat echter bleef nagalmen was het grotendeels ontbreken (afgezien van Joris Laarman) van Nederlandse voorbeelden in de uitzending. Maker Faire’s worden ook hier georganiseerd en Nederland kent wereldwijd het grootste aantal FabLabs. Wat zou ik geïnteresseerd zijn geweest in een vraaggesprek met mensen achter Platform Bètatechniek bijvoorbeeld, over het ontbreken van ondersteuning van digitale fabricage binnen het onderwijs. Vanwaar die blinde vlek, ongeacht het feit dat men wel degelijk bekend is met het fenomeen FabLab en het onderwijsaanbod dat door hen (en bijvoorbeeld een project als Fabklas) aangeboden wordt?

De nieuwe makers vind je ook hier en daar mogen we best trots op zijn.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This