Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 8, 2014 in Bibliotheek, Boeken, Innovatie, Internet, Open Access, Open Source, Technologie, Uitgelicht | 0 comments

Voor de bibliothecaris is het een eis Kahle te kennen #tegenlicht

Voor de bibliothecaris is het een eis Kahle te kennen #tegenlicht

Vaak is er een buitenstaander nodig om te wijzen op blinde vlekken. In dat opzicht fungeerde VPRO’s Tegenlicht gisteravond als eyeopener voor het belang van bibliotheekwerk, onder andere gepersonaliseerd door Brewster Kahle, oprichter van het Internet Archive.

Evenals bij schrijfsels of lezingen van Cory Doctorow of David Lankes krijg ik bij Kahle altijd kippenvel als hij zijn verhaal doet. Waarom? In mijn ogen is hij dé man die het wezen van de bibliotheek combineert met het effectief inzetten van hoogstaande technologie.

Kahle in een interview met Frank Huysmans:

“Het wordt tijd dat bibliothecarissen beseffen waarom ze voor dit beroep hebben gekozen. En het wordt tijd om de technologie te benutten om niet alleen mensen in het gebouw, maar de hele wereld via internet van dienst te zijn. We moeten materialen aanschaffen en uitlenen. En als ze niet meer in de handel zijn, moeten we ze open beschikbaar maken. Universele toegang tot alle kennis is dé kans van onze generatie. En we kunnen dat waarmaken.”

De blinde vlek betreft in dit geval het feit dat veel van mijn collega’s nog nooit van Kahle, het Internet Archive of Open Library hoorden. Hoe dat komt? Ik heb werkelijk waar geen idee. Is het een vereiste? Ja. Het zijn namelijk mensen als Kahle die de bibliotheek een gezicht naar buiten toe geven, óók bij gebruikers die nooit een bibliotheek zouden bezoeken. Daarnaast toont hij aan dat gewoon doen een prima aanpak is.

Daarmee is hij voor mij de pleitbezorger die we binnen eigen kring node missen. In het licht van de uitzending van gisteren: laat ons Kahle eerst kennen voordat we hem vergeten.

Een link naar alle blogs die ik schreef over Kahle.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This