Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 26, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Uitgelicht | 0 comments

Provinciale Staten Friesland: FryskLab is Bibliotheekinnovatie

Provinciale Staten Friesland: FryskLab is Bibliotheekinnovatie

Tussen alle bedrijven door hield ik gisteren voortdurend een half oog op mijn mail, WhatsApp en een openstaande videostream. Tijdens de Provinciale Statenvergadering zou er namelijk worden gesproken over FryskLab naar aanleiding van twee ingediende moties. Beide werden aangenomen, maar de motie hieronder inzake het FryskLab als vorm van bibliotheekinnovatie is puur persoonlijk de meest bijzondere.

De reden daarvoor? Vanaf het begin van het project hadden we geen toestemming van het provinciaal apparaat om FryskLab als Bibliotheek-eigen product te kunnen neerzetten. Naar buiten toe deden we dat wel en dat heeft ons heel veel gebracht, bijvoorbeeld erkenning van minister Bussemaker en voor ons overweldigende (internationale) respons uit zowel de Bibliotheek- als FabLabcommunity. Intern betekende het echter dat ureninzet niet op een speciaal project gezet kan worden. Hoe deden en doen we alles dan? Heel eenvoudig: we steken er héél veel eigen tijd in, onder de voorwaarde dat ons reguliere werk er niet onder lijdt.

We klagen daar allerminst over, want we geloven oprecht in wat we doen en de manier waarop we het doen. Gelukkig hangt het project voor onszelf ook nog eens van superpositieve ervaringen aan elkaar, met als grootste winst erkenning door de minister na oprechte aandacht van VVD-Kamerleden Anne-Wil Lucas en Arno Rutte. Die eigen inzet doen we daarom ook voor 99% met heel veel plezier.

Ik kan echter rustig zeggen dat het gebrek van officiële erkenning vanuit de provincie ons af en toe ook flink demotiveerde. Hoe kon het nou zijn dat iedereen de waarde van het project zag, uitgezonderd onze directe contactpersonen (een aantal uitzonderingen daargelaten, dat moet absoluut gezegd) bij de provincie? Daarin lijkt nu echter verandering gekomen te zijn, omdat de politiek zich gisteren juist over onder meer dat punt duidelijk uitsprak. Dit naar aanleiding van onderstaande motie van de VVD. Gedeputeerde Jannewietske de Vries stelde in de vergadering, in antwoord op vragen van Friese Koers-lijsttrekker Jelle Hiemstra:

Het is een waardevol initiatief. De minister heeft ook aangegeven dat het past binnen het bibliotheekwerk van de toekomst. Wij moeten daarom kijken wat we vanuit die hoek kunnen betekenen.

Het lijkt nog weinig concreet, maar voor ons geeft die uitspraak erg grote waarde. Naar aanleiding van de uitspraken en moties van gisteren hebben we vandaag met onze twee partners Friesland College en Waterapplicatiecentrum daarom ons pad nog eens extra goed uitgestippeld. Dat daarbij van de week ook een prachtige toekenning van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie onze kant op kwam is al één van de mooie resultaten van onze samenwerking.

De motie in kwestie:

Motie FryskLab Als Bibliotheekinnovatie by Jeroen de Boer

 

En de uitslag van de stemming op de motie erkennen van FryskLab als bibliotheekinnovatie: aangenomen met 28 stemmen voor en 9 tegen. Geweldig!

stemming motie FryskLab als bibliotheekinnovatie

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This