Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jun 22, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Onderwijs, Open Data | 1 comment

En gemaakt werd er bij Make Stuff That Matters #mstm14

En gemaakt werd er bij Make Stuff That Matters #mstm14

Deze vrijdag en zaterdag vormde een heel gewone Enschedese woonwijk het decor van de unconference Make Stuff That Matters. Ton Zijlstra en Elmine Wijnia gooiden hun huis open voor collega’s, vrienden, familie en wijkbewoners voor een tweedaagse pressurecooker. Het is de tweede keer dat zij deze taak op zich nemen, maar vertellen anderen graag hoe zij het ook kunnen doen. Lees daarvoor het ebook How To Unconference Your Birthday (pdf).

De uitdaging voor Make Stuff That Matters was de volgende:

“We have more opportunity than ever to act and make things ourselves, while connected to and embedded in globally connected networks and globally accessible knowledge. Our world is however a closed system with restraints in terms of resources, with only our creativity in true abundance. So we better learn how to act, prototype, design and make well. Whether it is a product, a system, a structure or a new routine. So we better make stuff that really solves something for you or others, that makes something important possible. So we better Make Stuff That Matters.”

Ton leerden we kennen bij het Open Innovatie Festival in 2012, waarbij hij zijn kennis over open data inbracht. Elmine ontmoetten we bij FabLabCon in Aken. Sindsdien zijn we automatisch in contact gebleven, onder andere via Ton’s inzet voor de Nederlandse FabLabs en Stichting FabLab Benelux. Kleine wereld dus en dat bleek ook uit de enerzijds bekende contacten die we opdeden in Enschede, maar ook het besef dat we mensen die we nog niet kenden ongetwijfeld veel vaker gaan tegenkomen.

Het was een eer en een ontzettend groot genoegen om met FryskLab (ditmaal Marleen, Aan, Jappie en ikzelf) een bijdrage te mogen leveren aan het geweldige evenement. De deelnemers zijn op verschillende manieren allemaal aan maken toegekomen en realiseerden echt prachtige en indrukwekkende ideeën. Een volgende keer zijn we er graag weer bij!

Voor heel veel meer foto’s kijk hier, hier, hier en hier.

 

IMG_8424

IMG_8453

mstm14d2_114

IMG_8312

IMG_8369

IMG_8436

1 Comment

  1. Wat een feest was het, Jeroen! We hadden natuurlijk zelf ook apparaten staan, en we hadden natuurlijk een proces ontworpen om iedereen aan het maken te krijgen, maar jullie fablabbus voor de deur, en jullie onaflatend enthousiasme om kennis te delen en te helpen gaf alles een extra dimensie. Een paar 3d-printers in de woonkamer kun je nog zien als ‘gimmick’, zo van ‘oh ja, een machientje’, maar met een 12 meter lange knaloranje bibliobus voor de deur is er geen ontkennen aan: ‘making is here to stay’. Nogmaals ontzettend bedankt voor jullie geweldige bijdrage!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This