Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 18, 2014 in Bibliotheek, Innovatie, Mediawijsheid, SocialMediaCaster, Uitgelicht | 0 comments

Bibliotheek Genk heeft Belgische primeur SocialMediaCaster

Bibliotheek Genk heeft Belgische primeur SocialMediaCaster

In september vorig jaar tekenden Bibliotheekservice Fryslân en de Vlaamse ICT-dienstverlener Tracs een overeenkomst om SocialMediaCaster in België op de markt te brengen. Tijdens de conferentie Informatie aan Zee, waar we onder andere een presentatie over SMC gaven, bleek al dat Bibliotheek Bree erg geïnteresseerd was in afname.Vandaag heeft dat geresulteerd in plaatsing aldaar, best een bijzonder moment. Hieronder het persbericht dat Tracs in Vlaanderen deed uitgaan.

Bib Genk plaatst eerste SocialMediaCaster in België

Vandaagwordt in de Genkse bib een SocialMediaCaster geïnstalleerd. Qué? horen we u denken. Deze informatiezuil geeft je in een letterlijke handomdraai alle informatie die op het internet te vinden is over een bepaald boek, dvd,… uit de bib, die je vervolgens meteen online kan delen of doorsturen. Een Belgische primeur voor onze bib, want deze digitale zuil is de eerste in z’n soort in ons land.

De SocialMediaCaster werd ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Bibliotheekservice Fryslân en in samenwerking met de Belgische firma Tracs geïmplementeerd in Genk. De mooi vormgegeven zuil staat vanaf vrijdag 10 uur in het Atrium van de bib. Scan je eender welk materiaal uit de bib aan de zuil, dan zoekt die automatisch gerelateerde info op het wereldwijde web. Vervolgens kan je die info gaan delen via sociale media of via e-mail.

Fysieke collectie multimediaal verrijkt

Scan je bijvoorbeeld het boek ‘Het Diner’ van Herman Koch, dan krijg je meteen allerlei online informatie:  interviews met de auteur, recensies, een Youtube-filmpje over de verfilming van dat boek enzovoort. Leuk om bijvoorbeeld te delen op je Facebookprofiel of om door te sturen naar iemand die je erom vroeg.

Schepen Anniek Nagels is blij dit vernieuwende aanbod te kunnen lanceren aan de vooravond van de Digitale Week:

“De SocialMediaCaster past helemaal in de 21ste eeuwse digitale realiteit van de bib. We verrijken onze collectie met een schat aan extra multimediale informatie. De zuil is ook heel laagdrempelig in gebruik en biedt bezoekers een interessante ervaring met internet en sociale media.”

SMC in Bib Genk

Geertje Descheemaeker van Bibliotheek Genk en Anthony Vavrinek van Tracs.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This