Pages Menu
Categories Menu

Posted by on apr 4, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie, Onderwijs | 0 comments

Bezoek aan Deense bibliotheekconferentie Make or Die!

Bezoek aan Deense bibliotheekconferentie Make or Die!

Afgelopen dinsdag mocht ik een presentatie geven over FryskLab op de conferentie Make or Die!, georganiseerd door de Deense nationale bibliotheek. Ik werd hiervoor uitgenodigd door Louise Overgaard, manager van de bibliotheek in Aarhus. Haar leerde ik kennen bij het congres The Makers Library van de Brabantse Netwerkbibliotheek (april 2013.).

Make or Die! vond plaats in Roskilde. Inderdaad de plaats die bekend is van het festival. Daarom was het erg leuk dat het congres een plek had op het terrein Musicon waar onder andere het festival haar opslag heeft en ook een makerspace gevestigd is. Helaas was het overgrote deel van de bijdragen in het Deens, uitgezonderd die van Beth Kolko met wie ik gedurende het verblijf optrok. Haar verhaal over het Hackademia Project en “non-expert innovation that happens outside of formal institutional settings” was reuze interessant.

make or die

De dag na het congres bezochten we het FabLab Kopenhagen, waar Rasmus Vestergaard projectmanager is. Rasmus en een groep collega’s bezochten in november vorig jaar Nederland en ook Leeuwarden, wat het extra leuk maakte nu bij hem op bezoek te gaan. FabLab Kopenhagen maakt onderdeel uit van een cultureel centrum en biedt onder andere activiteiten voor kinderen en jongeren. Een erg mooie plek met een goed aanbod, maar als het tegenzit eindig. De projectsubsidie loopt namelijk aan het eind van dit jaar af.

Dat maakt gelijk de grootste uitdaging van FabLabs duidelijk: het realiseren van een duurzaam bestaansrecht. Juist daaraan besteden we met het project FryskLab momenteel heel veel aandacht, onder andere door het zoeken van de juiste partners. Binnenkort gaan we daarover heel wat meer vertellen.

Over een maand gaan we overigens weer naar Denemarken (dan mét bus), wederom op uitnodiging van Louise Overgaard. In Aarhus nemen we dan deel aan de Mini Maker Faire en verzorgen we op 9 mei onder andere een sessie speciaal voor bibliotheekcollega’s. Super!

Meer foto’s van het bezoek vind je hier.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Aarhus Mini Maker Faire: wat een geweldige ervaring | Rafelranden - […] Afgelopen weekend waren we op uitnodiging van de Bibliotheek Aarhus deelnemer aan de eerste Deense Mini Maker Faire. Deze…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This