Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 13, 2014 in Bibliotheek, Muziek | 6 comments

Welke muziekbibliothecaris helpt bij het vinden van deze “onmogelijke titels”? #Stravinsky

Welke muziekbibliothecaris helpt bij het vinden van deze “onmogelijke titels”? #Stravinsky

Vanmorgen werd mij via Facebook onderstaande vraag gesteld door goede muziekvriend R.. Wie kan helpen helderheid te scheppen? Wordt erg op prijs gesteld! R. zegt:

“Kijk, bibliotheek-academici zijn wellicht nog weer beter in het vinden van onmogelijke titels. Ik bezit twee cd-boxjes van het Andante-label, maar het lijken verschillende series te zijn. hoe krijg ik beide series compleet?”

a) Igor Stravinsky Composer & Conductor Volume 1, Andante 699487196025/ isbn 0-9712764-8-x. Ik zoek dus ook nog deel 2, en als die bestaat, deel 3.

b) Igor Stravinsky Composer & Performer Volume 2, Andante 699487-1100-2, isbn 1-931893-11-x.

“Deel 1 kan ik dus helemaal nergens vinden, Deel 3 heb ik momenteel in bestelling. De kans bestaat, dat ik volume 1 stiekem al gewoon in huis heb, maar dat ze de titel gaande het project licht hebben gewijzigd. Ik kan hier echter nergens iets over vinden. Als jij een keer de kans ziet, of als je iemand kent om hier eens naar te kijken met een bibliothecarissenblik, heel graag.

Het zijn de 78-toerenplaten waar Stravinsky zelf nog op speelt. Totaal ander materiaal dan de SONY-box, die latere (stereo) opnames bevat; en die zoals je weet, inmiddels ook uitverkocht is.

Het is supermooie muziek. Van de deeltjes die ik in huis heb, heb ik een keer een radioprogramma samengesteld als invaller bij de klassieke afdeling van Radio Zwolle. De enige keer dat ik in de uitzending door een luisteraar ben gebeld (Vioolconcert, opname uit 1935).”

Afbeelding: George Grantham Bain Collection [Public domain], via Wikimedia Commons

6 Comments

 1. Ik zou denken dat het antwoord wel te vinden is in dit boek (heb het helaas niet thuis): Stravinsky : the composer and his work / Eric Walter White. -- 2nd edition. -- Lndon [etc.] : Faber and Faber. -- 56 p. : ill., muz. -- ISBN 0-571-04923-0
  Ik kan de vraag ook uitzetten in de NVMB-gebruikersgroep?

  • Ja, zou top zijn Eric!

 2. Deel één lijkt een box set te zijn met drie cd’s. Uitgebreide beschrijving op http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/B0000649OG/ref=nosim/amre-21/ en is inderdaad heel moeilijk te vinden. Wat er van op ebay is verkocht was ook dik aan de prijs.
  Deel twee zou nog wel te verkrijgen zijn (heruitgave 2003): http://www.alibris.com/search/music/upc/699487110021
  Volume 3 idem: http://www.alibris.com/musicsearch?browse=0&keyword=Stravinsky%3A+Composer+%26+Performer+%2C+Vol.+3&mtype=M&hs.x=28&hs.y=24
  Peter

 3. Vol. 1 wordt te koop aangeboden op diverse sites

  Vol. 2 bij Amazon : http://www.amazon.com/Igor-Stravinsky-Composer-Performer-Volume/dp/B00008V6VQ

  En ook bij cd Universe: http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/5772414/a/stravinsky%3A+composer+%26+performer+1930+-+1950,+vol.+2.htm

  En daar hebben ze ook vol. 3 : http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/6754003/a/stravinsky%3A+composer+%26+performer,+vol.+3.htm

  Maar nu hebben we in de Bib van Kortrijk (België) nog een andere Cd met muziek van Stravinsky door hemzelf gedirigeerd. Met nog andere titels dan reeds vermeld
  .
  Meer info nodig, laat het ons weten?

 4. Dank voor jullie actieve zoekhouding!

  Ik ben nu geneigd om aan te nemen dat de variatie in naamgeving een slordigheidje betreft van de platenmaatschappij. De Amazon-link van Peter wijst in die richting: in de zoektitel staat ‘Performer’, op het hoesje van de cd-box lees je ‘Conductor’. Die lijn volgend zouden er in totaal slechts 3 volumes bestaan, waarvan ik deel 1 en 2 nu in huis heb. Deel 3 is in bestelling, dan ben ik dus compleet!

  Met die afwijkende titel van ‘Volume 1’ (‘Composer & Conductor’), houd ik toch nog even de mogelijkheid open dat ook hier een ‘Volume 2’ van bestaat. En dan ‘mis’ ik dus ook ‘Volume 1’ uit de ‘Composer & Performer’ reeks. Het is echter niet waarschijnlijk, want deze titels zijn ook door jullie niet boven water gehaald.

  Er zijn nog andere (niet SONY) cd’s waarop inderdaad ander werk te vinden is dat door Stravinsky zelf wordt gedirigeerd. Wegens de inmiddels verlopen auteursrechten overlappen ze deels met de Andante-boxjes, maar er staan ook andere opnames tussen. Die stammen niet uit de 78-toerenperiode. Het zijn vroege elpees met mono-versies die later opnieuw zijn opgenomen in stereo en uitgebracht door Columbia/ Sony. Een hele mooie 10 cd-box, van het Membran-label, is momenteel voor 10/15 euro te vinden in de gangbare megastores.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This