Pages Menu
Categories Menu

Posted by on mrt 6, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Innovatie | 1 comment

Met FryskLab bij Bibliotheek Radboud Universiteit Nijmegen

Met FryskLab bij Bibliotheek Radboud Universiteit Nijmegen

Vlak na de jaarwisseling werd ik gemaild door Pieter Offermans, communicatiemedewerker Digitale Bibliotheek bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef:

“Elke maand organiseer ik een zogeheten lunchbijeenkomst waarbij een bevlogen spreker vertelt over een nieuwe ontwikkeling op het gebied van bibliotheken, informatie of onderwijs. Zou jij er iets voor voelen om de medewerkers van de UB iets te vertellen over het FabLab?”

Maar natuurlijk! Nog leuker zou het zijn als de bus ook naar Nijmegen zou komen, een idee waarmee Pieter’s collega Gerard Bierens kort daarna op de proppen kwam. Vandaag reisden we daarom zuidwaarts voor een dagje universiteit.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we ’s ochtends in een wat lichte twijfel verkeerden: zou ons project voor medewerkers van een UB niet reeds gesneden koek zijn? Een universiteit is immers een walhalla van (geavanceerde) kennis? Bij de toehoorders van mijn presentatie over het hoe, wat en waarom van FryskLab bleek het fenomeen FabLab echter grotendeels onbekend.

Mede daarom was het erg mooi dat we de bus bij ons hadden, zodat men een goed beeld kon krijgen van wat ons voor ogen staat. Dat leidde tot enkele erg interessante gesprekken over de mogelijkheden die FabLab voor een universiteitsbibliotheek kan bieden. Ikzelf zie veel mogelijkheden, vooral omdat veel van de kennis (en ongetwijfeld ook materialen) op een universiteitscampus denk ik allang aanwezig zijn, maar nog voorbehouden aan bepaalde onderzoeksgroepen. Wanneer de bibliotheek kan faciliteren dat die mogelijkheden voor een veel grotere groep gebruikers beschikbaar komen doe je denk ik precies wat je werk is.

Ik meende in sommige ogen al lichtjes te zien branden, dus Nijmegen houden we in de gaten. Of zoals Pieter zei: “Ik hoop dat dit bezoek niet bij een eenmalig iets blijft“. Met Fab the Library! hebben we straks in ieder geval een mooi instrument in handen om bibliotheken verder te helpen.

collage Radbouduniversiteit

1 Comment

  1. Dat van die brandende lichtjes in sommige ogen had je goed gezien inderdaad. De kunst is nu om het vuurtje nog verder op te stoken. Dank nogmaals voor jullie inspirerende bezoek!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This