Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 23, 2014 in Muziek, Technologie, TV, Wielrennen | 0 comments

Bespoken: fiets als prachtig instrument #musiqueconcrete

Bespoken: fiets als prachtig instrument #musiqueconcrete

Het stemmen van spaken? Wat al niet kan natuurlijk, maar artiest Johnnyrandom voegde daadwerkelijk de daad bij het woord. Voor zijn track Bespoken (iTunes) maakte hij daarnaast gebruik van vrijwel alle andere geluiden die een fiets kan voortbrengen. Musique concrète in optima forma. Ik schafte hem zojuist aan en het is een prachtige, licht experimentele, minimal techno track.

Composer Johnnyrandom breaks new ground with musical compositions made exclusively from everyday objects. His debut single, “Bespoken”, explores the full potential of sounds generated from bicycles and their components, transcending the role of traditional instrumentation as the accepted method for creating beautiful and thought-provoking music. The following video gives a glimpse into the creative process behind this unique composition.

Zeer herkenbaar vond ik zijn opmerking dat hij als jongetje bewust stukken karton tussen zijn spaken stak om muziek mee te maken. Ik herinner me nog goed dat ik als student in Groningen een aftandse opoefiets had die juist door het gepiep en gekraak een (in ieder geval voor mezelf) bijzonder karakter kreeg. De tweewieler verzorgde een klanktapijt waarover ik trommelend op m’n stuur een ritme kon leggen. Waar een mens al niet blij van wordt, toch?

 

Voor een rechtgeaard Zappafan kan in deze post natuurlijk het item, waarin Zappa in de Steve Allen Show een fiets bespeelt (1963), niet achterwege blijven!

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This