Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 20, 2014 in Bibliotheek, FabLab, FryskLab, Mediawijsheid, Onderwijs, Technologie, Uitgelicht | 1 comment

Aandacht voor DIY en FabLabs (en een heel klein beetje bibliotheek) in Kennisnet Trendrapport 2014-2015

Aandacht voor DIY en FabLabs (en een heel klein beetje bibliotheek) in Kennisnet Trendrapport 2014-2015

Voor iedereen die actief is met technologie en het onderwijs is het Trendrapport 2014-2015 van Kennisnet een aanrader. Hierin wordt geschetst wat belangrijke verwachte technologieontwikkelingen zijn (onder andere op basis van de Gartner Hype Cycle) en hoe het onderwijs daarop zou kunnen (of moeten) anticiperen. In de inleiding wordt lezers tevens gevraagd om hun opmerkingen bij het stuk te plaatsen. Die kunnen dan worden meegenomen in een definitieve (papieren) versie die in het voorjaar uitkomt.

Vanuit ons project FryskLab trok het hoofdstuk DIY (Do It Yourself) natuurlijk gelijk mijn aandacht, maar even zoeken naar de treffer ‘bibliotheek‘ kon ik ook niet nalaten. De resultaten daarvan zijn op z’n zachtst gezegd prikkelend:

Uit het Trendrapport 2014-2015 (PDF):

Het werkveld van nu is niet meer hetzelfde als 50 – of zelfs maar 15 – jaar geleden. Technologie maakt bepaalde typen werk overbodig. De industriële revolutie deed dat met zwaar handmatig werk.

De informatiesamenleving doet dat met administratief gerichte functies en met bemiddelingsfuncties in ketens, die informatie of diensten toegankelijk maken, zoals in bibliotheken en reisbureaus.

Ouch! Daarnaast wordt de bibliotheek genoemd in de infographic op pagina 15, waarin de opkomst van en het hoogtepunt- en de huidige daling van het aantal bibliotheekvestigingen wordt genoemd. Verder geen enkele verwijzing naar de bieb.

Hmm, daarmee komen we er als zelfbenoemd kennispartner op bijvoorbeeld een gebied als mediawijsheid, bar slecht vanaf. Dat hebben we ongetwijfeld voor een deel aan onszelf te danken. Daarom wil ik graag de mogelijkheid aangrijpen om FryskLab naar voren te schuiven.

collage #2

In voornoemde paragraaf DIY (hieronder nog eens uitgelicht) wordt het belang van leren door te maken onderschreven. Digitale fabricage, zoals dat in FabLabs gebeurt, is daarvoor een actuele kapstok, zeker als 21st Century Skills (creativiteit, samenwerken, delen, probleemoplossing, ondernemerschap) daarbij aandacht krijgen.

Afgelopen jaar hebben wij gemerkt dat de honger bij scholen om hieraan aandacht te besteden ontzettend groot is. Tegelijkertijd lijkt echter niemand binnen het onderwijs echt te weten hoe het geformaliseerd kan worden. De kennis en tijd lijkt te ontbreken om er zelf mee aan de slag te gaan. Dat Bibliotheekservice Fryslân het wel oppikte zorgt ervoor dat scholen in Fryslân (maar wat ons betreft ook daarbuiten) in een gespreid bedje terechtkomen. Sinds we met het project aan de slag zijn gegaan bellen er wekelijks scholen met verzoeken om inzet.

Ook een belendend project als Fab the Library! biedt mogelijk een mooi aanknopingspunt met het onderwijs. We zouden deze leergang zonder veel moeite ook voor het onderwijs passend kunnen maken.

Vanzelfsprekend gaan wij graag eens met Kennisnet in gesprek om ons project met hen te delen.

1 Comment

 1. Hoi Jeroen,

  Wat een prachtige manier om jezelf als ‘bieb’ opnieuw uit te vinden, een fablab!
  Sociale studies laten zien dat mensen altijd behoefte houden aan ontmoetingsplaatsen, dat waarmee je ze kunt bewegen om naar die plaats te komen (een gedeelde interesse) zal blijven wisselen. Boeken zijn het niet meer, ik denk dat je met DIY voorlopig goed zit 😉

  In ons programma voor dit jaar besteden we met mijn innovatie team veel aandacht aan het zichtbaar maken van behaalde resultaten t.a.v. 21st century skills. Daarvoor lopen nu gesprekken bij Pleion scholen in de breedte en bij DNS in Tilburg (specifiek over feedback). In de komende maanden kunnen we daar hopelijk meer over zeggen.
  We kijken ook met interesse naar het onderwijs in Engeland dat per september dit jaar structureel aandacht dient te besteden aan ‘computing’ (programmeren en ‘maker’) en verplicht met 3D printers aan de slag moet! We willen onderzoeken wat de drempel voor scholen verlaagt om daarmee zelf te starten. Kortom, ik denk dat we twee concrete aandachtspunten hebben voor een gesprek over enige tijd.
  Mijn email adres staat bij dit comment, neem je een keer contact op?

  Bedankt voor je aandacht voor ons rapport en oprechte complimenten voor de constructieve manier waarop je met onze ongezouten kritiek op de ‘bieb’ omgaat 😉

  Groet,
  Michael van Wetering
  Kennisnet Innovatie Team

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This