Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 8, 2014 in Muziek | 0 comments

Jojo Mayer doet het: van analoog naar digitaal naar analoog

Jojo Mayer doet het: van analoog naar digitaal naar analoog

In deze TEDx voordracht spreekt drummer Jojo Mayer over het ontstaan van ritme en in het bijzonder zijn relatie tot een puur digitale manifestatie daarvan: jungle- en drum&bassbeats. Mayer legt uit dat dit de eerste ritmes zijn die geen kopie van bestaande analoge vormen zijn, maar een eigen esthetiek hebben en daarmee een ware manifestatie van muziek van deze tijd zijn.

Die eigenschap verleidde hem ertoe te doen wat drumcomputers daarvoor deden: het te proberen te kopiëren. Dat heeft echter ontegenzeggelijk tot gevolg dat de menselijke maat een beperking gaat vormen. De ritmes zijn namelijk vaak fysiek onmogelijk om te spelen. Het verhullen van dit probleem maakt dat de stijl van Mayer ronduit uniek is. Gelukkig laat hij in zijn presentatie daarom ook horen wat hij ‘doet’. Een album van zijn band Nerve beluister je hier (Spotify).

Zowel in cultuurhistorisch- als in muzikaal opzicht een aanrader!

 

Afbeelding: Merula Magazzino Musicale via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This