Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 29, 2013 in Bibliotheek, Mediawijsheid, Technologie | 0 comments

Relaas van mijn najaarscursussen bij Volksuniversiteit Fryslân (Android, iPad en Prezi)

Relaas van mijn najaarscursussen bij Volksuniversiteit Fryslân (Android, iPad en Prezi)

Afgelopen maand gaf ik weer een aantal cursussen bij Volksuniversiteit Fryslân. Waar de vorige twee jaar het social media-aanbod nog erg populair was, bleek daar nu nauwelijks interesse in. Óf de mensen weten zo langzamerhand wel wat ze ermee kunnen, óf is men social media-moe? De tijd zal het leren. Waar wel veel vraag naar was waren de workshops met iPad- en Androidtablets en een tweedelige Prezi-cursus. De eerste gaf ik al eerder, maar Android en Prezi waren nieuw in het aanbod.

Een terugkerend complicerend element bij hands-on tabletworksops is altijd het onderscheid in de mate waarin deelnemers vertrouwd zijn met hun apparaat. Wat betreft de iPad kenden we dat fenomeen al en hielden daarbij rekening bij de aanmeldingen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat mensen ter plekke nog eens een Apple-ID moeten aanmaken. Links- of rechtsom blijkt dat dat, zeker voor nieuwelingen, best een tijdrovend proces is. Uitzonderingen daargelaten ging dat dit jaar best goed en kon het vrijwel gelijk over de inhoud gaan: lezen en schrijven van teksten/aantekeningen, bewerking van video en foto, streaming video en audio.

Ook bij de Androidworkshops probeerden we mensen goed van tevoren te informeren. Een Google-account was bijvoorbeeld verplicht en men moest zorgen deze gegevens ter plekke bij de hand te hebben. Op dat punt ging het eigenlijk vlekkeloos, maar erg lastig waren de verschillende Androidtablets. In een groep van tien deelnemers bleken er op een gegeven moment negen verschillende varianten in gebruik.

Mijn ervaring was dat vooral de Samsung Tablets een eigen willetje hadden. Als eigenaar van een Samsung telefoon had ik gedacht hier wel gemakkelijk op te kunnen navigeren, maar vergeleken met mijn Nexus 7 tablet vond ik ze eerlijk gezegd een crime. Ik had ook de stellige indruk dat de eigenaars, in tegenstelling tot gebruikers van bijvoorbeeld HTC- of Asustablets, veruit de meest vragen over de werking van het systeem hadden. Los van dat praktische probleem kreeg ik echter terug dat de deelnemers erg tevreden waren over de inhoud. Het wegwijs worden in handige apps blijft, zowel bij iPad als Android, een gewild onderwerp. De Andoidcursussen worden daarom aankomend voorjaar nogmaals aangeboden.

Gisteravond sloot ik mijn najaarsprogramma af met de laatste van twee Preziworkshops. Het leren werken met deze online presentatietool was zogezegd nieuw in het aanbod en daarmee altijd weer spannend. Mede dankzij de gemotiveerde deelnemers was het echter een plezier om ermee bezig te zijn. Na het uitleggen van de basiseigenschappen (deden we vorige week) werd het vooral een praktisch gebeuren, waarbij de deelnemers afgelopen week zelf thuis aan de slag gingen.

Gisteren liepen we één voor één door de gemaakte presentaties en behandelden en passant praktische oplossingen voor problemen waar men tegenaan gelopen was. Wat mij betreft bewees zich dit als de beste manier om Prezi te leren doorgronden en waarbij men concludeerde dat eigen creativiteit het voornaamste element van een mooie presentatie is.

Afbeelding: laihiu via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This