Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 15, 2013 in Bibliotheek, Innovatie | 0 comments

Brewster Kahle: “Het is een fantastische tijd om bibliothecaris te zijn” #knvi2013

Brewster Kahle: “Het is een fantastische tijd om bibliothecaris te zijn” #knvi2013

Samen met mijn twee zeer gewaardeerde collega’s (personal assistant Daniëlle Quadakkers en online orakel Edwin Mijnsbergen) had ik de eer om voor het jaarlijkse KNVI Congres een programmatrack te mogen samenstellen. Daarvan was De Vrije Informatieprofessional, ondertitel Keep Calm and Share Information, het resultaat. Gezien de volle zaal, bij de tweede sessie zelfs met onvoldoende zitplaatsen, en de positieve reacties op Twitter, sprak onze themakeus en daarbij horende presentaties de bezoekers blijkbaar wel aan.

’s Morgens was het de beurt aan Peter Gorgels, bij het Rijksmuseum verantwoordelijk voor de uitermate succesvolle Rijksstudio. Met deze online manifestatie van het museum tracht men te realiseren dat de Rijksmuseumcollectie voor digitale bezoekers aanraakbaar wordt. Gezien het aantal internationale awards dat ze voor de site in de wacht slepen gaat ze dat heel goed af. “Het museum is van iedereen”, aldus Gorgels, die benadrukte dat eenvoud en mogelijkheden tot personalisering de kern van Rijksstudio vormen.

De bijdrage van Brewster Kahle tijdens de middagsessie bestond uit een speciaal opgenomen videotoespraak. De missie van Kahle, Universal Access to All Knowledge, is iets wat hij met het Internet Archive beoogt. Hieronder zie je zijn betoog. In de navolgende discussie (met een panel bestaand uit Hay Kranen, Sebastiaan ter Burg en Stuart Hamilton, geleid door Frank Huysmans en Marina Noordergraaf) ging het veel over auteursrecht en de vraag of informatieprofessionals hiervan kennis hadden/zouden moeten hebben.

Gezien de inhoud van het artikel (Copyright extension opponents ready for new fight) dat Stuart me vandaag mailde zou je zeggen dat die noodzaak groot is. Uiterst lezenswaardig en een must read voor elke zelfbewuste informatieprofessional die de missie van Kahle onderschrijft. De mogelijkheden die het web biedt + (basale) kennis van technologie en juridisch besef maken het in potentie een geweldige tijd voor informatieprofessionals. En het gewoon doen is daarin een onmisbare schakel. Dat bleek zowel uit de verhalen van Gorgels als van Kahle.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ook mooi! Op een na beste bibliothecaris van Nederland | Rafelranden - […] Daarom hoop ik dat de verkiezing Beste Bibliothecaris 2015 geldt als een hernieuwde start en dat de genomineerden (of…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This