Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 6, 2013 in Bibliotheek, Innovatie, Mediawijsheid | 0 comments

“Potdorie, wat ’n mooi wurk!”: FryskLab bij symposium Ruimte voor Bèta

“Potdorie, wat ’n mooi wurk!”: FryskLab bij symposium Ruimte voor Bèta

Vandaag vond in theater De Lawei (Drachten) het symposium Ruimte voor Bèta plaats. Dit evenement werd georganiseerd door Bètapunt Noord, een steunpunt voor het primair onderwijs in Noord-Nederland. Scholen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe die aan de slag willen met wetenschap en techniek kunnen een beroep op het steunpunt doen.

Eén van de initiatiefnemers van Bètapunt Noord is onderwijsbegeleider Cedin. Zij (in de persoon van Anke Postma) nodigde ons uit om met FryskLab van de partij te zijn op de informatiemarkt die na afloop van het symposium plaatsvond. Het spreekt voor zich dat we deze mogelijkheid met beide handen aangrepen, dus stond de bus vandaag pontificaal voor het theater.

Tijdens het plenaire gedeelte was er ruimte voor drie presentaties waarin leerlingen een bijzonder techniekproject presenteerden dat zij afgelopen jaar uitvoerden. Erg tot de verbeelding sprekend was bijvoorbeeld het verhaal van de Brederoschool uit Groningen, waar leerlingen hun schoolgebouw succesvol energieneutraal maakten.

Andre Kuipers vertelde vervolgens zijn ruimtevaartverhaal. Bij mij was dat inmiddels bekend, want hetzelfde als vorig jaar bij het KNVI Congres (evenals de ruimte tijdsoverschrijding), maar dat is hem vanzelfsprekend vergeven, want het blijft prachtig om te zien en te horen. Kers op de taart waren de vragen die kinderen aan hem mochten stellen.

Vervolgens konden de bezoekers de informatiemarkt bezoeken en werden bezoekers door de voorzitter van Bètapunt Noord, Hans Greidanus, nog speciaal gewezen op onze aanwezigheid. Samen met collega’s Aan Kootstra en Bertus & Jan Douwes hadden we onze handen vol aan het beantwoorden van vragen, uiteenlopend van uitleg over het hoe en waarom van ons project tot het ingaan op concrete verzoeken tot schoolbezoek en het starten van pilots. Zomaar een voorbeeld, binnenkomend via de mail terwijl ik deze blogpost zit te tikken (persoonsgevens verwijderd):

Vandaag op BetapuntNoord conferentie geweest. Vanuit de bus van Frysklab kaartje meegekregen waarop m’n belangstelling kenbaar kon maken. Begreep dat Frysklab nog danig in ontwikkeling was, maar dat toch reeds belangstelling kenbaar gemaakt kon worden. […] Ik zou graag het Frysklab in mijn school willen hebben en beslist ook willen samenwerken…

Het blijft ronduit fascinerend om te ervaren hoe groot de honger is naar ons aanbod en het enthousiasme waarop we voortdurend stuiten. Ik kan het daarom niet beter samenvatten als Bertus, na twee uur gasten te woord gestaan te hebben:

Potdorie, wat ’n mooi wurk!

De foto’s zijn overigens van de hand van Aan Kootstra. Het zijn er niet zoveel, want daarvoor hadden we geen tijd 🙂

[nggallery id=55]

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This