Pages Menu
Categories Menu

Posted by on nov 2, 2013 in Muziek | 2 comments

Nog een keer Zappa: de BBC documentaire die een grote indruk achterliet

Nog een keer Zappa: de BBC documentaire die een grote indruk achterliet

Het enige bewegende beeldmateriaal dat ik als puber van Frank Zappa kende was de concertvideo Does Humor Belong In Music?Op televisie zag ik echter nooit iets van hem, totdat de BBC Late Show in 1993 een lange documentaire over hem uitzond. Ik kan me nog goed herinneren wat voor geweldige indruk dat op me maakte. En dat ik het zeker ook daardoor ook best moeilijk had met Zappa’s overlijden, laat in datzelfde jaar.

Zappa’s muziek kende ik op dat moment eigenlijk nog maar heel kort (een jaar of anderhalf denk ik). De eerste plaat die ik van hem hoorde was Broadway The Hard Way en ik herinner me nog goed dat ik dacht naar een circusvoorstelling te luisteren. Maar dan wel eentje die naar meer smaakte. Aan het oeuvre met de Mothers of Invention was ik in 1993 bijvoorbeeld echter nog helemaal niet toegekomen, afgezien van de ‘hinderlijke’ intermezzo’s op de You Can’t Do That On Stage Anymore-reeks. Dat zou later nog helemaal goed komen overigens. Laat ik het maar een rijpingsproces noemen.

Anyway: ik zocht vandaag naar die BBC-docu, omdat ik een Youtubefilmpje van een ontketende Terry Bozzio tegenkwam. Het was een beeld dat ik levendig herinner uit de documentaire. Lang leve de videorecorder dus.

2 Comments

  1. Jeroen, grote kans dat je de site al kent. Maar http://www.zappateers.com is een briljante bron voor héél veel Zappa video- en audiomateriaal. Bootlegs, uiteraard, maar zitten juwelen tussen.

  2. Hoi Peter,

    Ik ken Zappateers inderdaad al en je hebt gelijk: het is een fantastische bron voor liveopnames van Zappa. Ik heb er erg veel materiaal vandaan gehaald.

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This