Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 22, 2013 in Internet, Open Data, Technologie, Wielrennen | 0 comments

Straffer fietsen met Strava

Straffer fietsen met Strava

Een maand of twee geleden besloot ik op pad te gaan met Strava. Voor mensen die het niet kennen: Strava is een gps-app (Android en iPhone) waarmee je afgelegde fietstochten vastlegt. Tot dat moment gebruikte ik SportsTrackLive (alleen Android), waarmee ik erg tevreden was, maar gezien de goede ervaring van fietsmaat Jurgen én de vele media-aandacht, onder andere door het gebruik ervan door Laurens ten Dam, wilde ik het ook eens proberen.

Wat ik erg fijn vond was dat ik de data (GPX) van Sportstracklive kon importeren in Strava. Met terugwerkende kracht werd mijn fietsgeschiedenis daarmee opgenomen in Strava en biedt het een veel rijker referentiekader. Om dat laatste uit te leggen: een onderscheidend element van Strava zijn  de zogenaamde segmenten. Dit zijn in het parcours geselecteerde stroken die je kan gebruiken als vergelijkinsmateriaal. De segmenten worden aangemaakt door gebruikers van de app en zijn voor iedereen die ‘eroverheen fietst’ beschikbaar. Het mooie ervan is dat je allereerst je eigen prestaties kunt volgen, maar nog mooier is het vergelijken van jouw prestatie met die van iemand anders. Hieronder een aantal afbeeldingen van hoe dat eruit ziet:

[nggallery id=49]

Eén en ander leidt ertoe dat je ineens heel ‘anders’ op de fiets zit. Omdat je op een gegeven moment precies weet waar interessante segmenten liggen stel je je daar toch op in. In Fryslân zijn bijvoorbeeld bijna alle te beklimmen terpen een segment en daar fiets je dan toch wat steviger tegenop. Nog prikkelender zijn echter de segmenten waarvan je weet dat je er vaak overheen fietst. Daarbij zit er gewoon niets anders op dan te proberen dat elke keer net iets sneller te doen. Dat kan leiden tot de status van KOM (King Of the Mountain) op bepaalde segmenten en het kan heel vervelend zijn die die troon af te moeten staan:

 

SportsTrackLive heb ik daarom definitief ingeruild door Strava. Voor mij hebben de ritten er een andere dimensie bijgekregen: tijdens het rijden door telkens nieuwe doelen te stellen en bij thuiskomst erg benieuwd te zijn naar de daadwerkelijke resultaten. Aanrader daarom voor iedereen die graag aan duursport doet!

 

Afbeelding: b’jesus via Compfight cc

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This