Pages Menu
Categories Menu

Posted by on sep 8, 2013 in Internet, Muziek, Social Media | 0 comments

Musopen heeft een nieuwe missie: oeuvre Chopin in het publieke domein

Musopen heeft een nieuwe missie: oeuvre Chopin in het publieke domein

Drie jaar geleden realiseerde het initiatief Musopen haar eerste en succesvolle Kickstartercampagne. Daarbij werd geld ingezameld om de symfonieën van Beethoven, Brahms, Sibelius en Tsjaikovski te laten opnemen door gerenommeerde orkesten en de opnames vrij te geven onder een Creative Commons CC0-licentie. Onder de noemer Set Chopin Free wordt nu getracht hetzelfde te doen met het complete oeuvre van Frédéric Chopin. Hiervoor is een streefbedrag van $75.000 nodig.

Why now?
It is 164 years after Chopin’s death. His music is well into the public domain, yet most people consume it as if it were still copyrighted: from CDs, iTunes, or Youtube videos (many of which are copyrighted).
We think Chopin deserves better.

Why Chopin?
Most public domain music is limited to the classical genre (1920’s and before), but the goals of Musopen are not limited to one genre, so we want an artist that has broad appeal. Among the most enduringly popular composers, Chopin stands out. He also composed an amount of music which is manageable for us to record. If we had chosen Mozart, our funding goal would have to have another zero at the end.

Wanneer er meer dan $ 75.000 wordt bijeengebracht heeft Musopen alvast een aantal andere extra doelen gesteld. Voorbeelden hiervan zijn het realiseren van een streaming audio app (bij een opbrengst van $95.000), of het or.ganiseren van gratis concerten waarbij het materiaal van Chopin wordt uitgevoerd (bij een opbrengst van $200.000).

Wellicht nog interessanter is concept van een lidmaatschap van Musopen. Wanneer er 1.000 leden zijn die jaarlijks ieder een bedrag van $50 betalen is er voldoende budget om elk jaar een project van Chopinomvang te realiseren. De teller staat momenteel op 224 leden, dus dat is zeker geen onhaalbaar doel. Wat een prachtig initiatief is het toch!

Afbeelding: teachandlearn via Compfight cc

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Ba©h to Bach: Das wohltemperierte Klavier in het publieke domein | Rafelranden - […] klassieke muziek en het publieke domein gaan deze weken weer hand in hand. Nadat kortgeleden een actie werd opgezet…

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This