Pages Menu
Categories Menu

Posted by on aug 16, 2013 in Auteursrecht, Muziek | 0 comments

Prachtige visualisatie van Igor Strawinsky’s Le Sacre du Printemps

Prachtige visualisatie van Igor Strawinsky’s Le Sacre du Printemps

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Igor Stravinsky de laatste hand legde aan Le Sacre du Printemps. Ter ere van dit jubileum besloten Stephen Malinowski en Jay Bacal het stuk in real time te visualiseren. Het resultaat daarvan zie je hieronder en verbeeldt prachtig hoe het stuk is opgebouwd. De reden dat er geen sprake is van een uitvoering door een orkest, is omdat Malinowksi geen uitvoering kon vinden die vrij was van auteursrechten. Hierdoor liet hij zich echter niet het veld slaan: de muziek die je hoort is ‘ingespeeld’ door Bacal, daarbij gebruikmakend van de virtuele muzieksoftware Vienna Symphonic Library. In eerste instantie zou je denken dat dat een gemiste kans is, maar ik ben het eens met Judith Mackrell die in The Guardian schrijft:

On stage, the dynamic of Rite is intensely visceral: fragile bodies pitted against gravity, the urgency of desire pitted against mortality and chaos. In Bacal and Malinowski’s Rite, however, the music is drawn towards an almost celestial clarity; it feels closer to the stars than to the Earth. That’s partly due to the rigorous patterning of the animation’s design, but also because the whole concept of this graphical score is that it allows our eye to anticipate the music, preparing a logical path for it. It’s a beautiful, but very different experience of Rite – more about transcendence than terror.

Hieronder de twee delen zoals ze op Youtube te vinden zijn. Er is voor $1 ook een hoge resolutie-versie beschikbaar, in het bijzonder geschikt voor de iPad (maar ook afspeelbaar op andere media of computer). Meer achtergrondinformatie lees je onder andere bij Evolver.

 

Post a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Pin It on Pinterest

Share This